новини детски

Начало | новини детски | Детските стихове на Дора Габе – в златна селекция: изданието отбелязва 135 години от рождението на голямата поетеса

Детските стихове на Дора Габе – в златна селекция: изданието отбелязва 135 години от рождението на голямата поетеса

Аз детето | 2023-11-23

Детските стихове на Дора Габе – в златна селекция: изданието отбелязва 135 години от рождението на голямата поетеса

Почти всички стихове, които Дора Габе пише, за да зарадва децата на България, излизат в богато илюстрован том. Със сборника „Калинчица капчица“ издателство „Лист“ отбелязва 135 години от рождението на голямата поетеса с чиито творби са израснали няколко поколения.

Златната селекция включва 226 стихотворения и над 80 илюстрации, рисувани специално за изданието от Пенко Гелев.

Съставител е Гергана Димитрова, която работи върху подбора на произведенията в продължение на половин година. „Припомнях си как съм рецитирала тези стихотворения като малка. Любимото ми беше „Слива със костичка, който изяде...“, разказва Димитрова. Тя групира творбите на тематичен принцип и ги оформя в няколко раздела: „Жумичка“, „Опашатки-качулатки“, „Силата юнашка“, „Бабините приказки“, „Пеят песни, чакат риба“, „Лазарчице-китчице“.

От издателството отбелязват, че през 2023 г. се навършва и половин век от смъртта на Дора Габе. Още приживе десетилетия наред тя е сред най-обичаните български поетеси, а книгите ѝ за деца и възрастни са издадени на повече от 15 езика.

Дебютът ѝ в поезията за най-малките е след Първата световна война със стихотворение в сборника на Александър Божинов „Златна книга за нашите деца“ от 1921 г. От тогава до края на 60-те години трупа десетки творби в съкровищницата на детската литература, от която черпим с пълни шепи и днес.

Слива със костичка

който изяде,

слива във корема

ще му израсте.

Ще излизат клони,

като спи насън,

през носа, устата

и ще гледат вън.

Илюстрациите в сборника са над 80 и са дело на Пенко Гелев.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град