покани

Начало | покани | Детски пленер с рисуване и много забавление за децата на Брезник

Детски пленер с рисуване и много забавление за децата на Брезник

Аз детето | 2021-06-24

Детски пленер с рисуване и много забавление за децата на Брезник

Детски пленер организира утре Общинският исторически музей в Брезник, съобщи директорът на институцията Емилия Велинова. Той е посветен на предстоящия Граовски събор „Видовден“. Проявата е на тема „Вида – символът на Видовден“. По традиция преди празника на хълма „Бърдото“ мало и голямо бере билката „вида лугачка“.

В навечерието на Видовден брезничани поставят китка трендафил в дъждовна вода, събрана от листата на лугачката, с която вода след това лекуват болни очи. Момите пък се мият с „видовенска“ вода, събирана от росата по растенията. Вярват, че тази вода ще направи косите им по-буйни, а лицата им по-красиви.

Утре децата на Брезник ще рисуват заедно с художниците Даря и Сашо Евтимови. Празникът ще започне в 10 ч. на площадката пред бившия военен клуб. Най-сполучливите творби ще бъдат подредени в изложба. Кметът на общината Васил Узунов ще награди с грамоти всички участници в проявата.

Детски пленер се организира за втори път от Общинския исторически музей в града. Първото му издание бе на духовния празник на Брезник – Петковден, миналата година.

Photo by eleonora on Unsplash



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град