новини детски

Начало | новини детски | Детски кът в благоевградския музей отвори врати

Детски кът в благоевградския музей отвори врати

Аз детето | 2010-09-21

Детски кът в благоевградския музей отвори врати

Първият в България атрактивен и много интересен музеен детски кът отвори врати на 7 септември в Регионалния исторически музей в Благоевград.
Детският кът е съставен от няколко части: възстановка на праисторическа къща с характерните за епохата елементи от бита на човека, пясъчник за симулация на археологически разкопки, ферма с растения, отглеждани от праисторическите хора, както и екологическа част, предлагаща разнообразни игрови ситуации. Там вие, деца, ще можете да правите много интересни неща, които ще ви помогнат да се запознаете и научите разни неща за света.
В музея вие ще можете да влезете в праисторическа къща, да извадите жито от вкопани в земята гърнета и да го стриете на брашно с примитивни средства (вдълбан и объл камък), да се облечете в духа на праисторическия „гардероб“, да играете на археолози, като намерите с четки и лопатки скритите в пясъка „вкаменелости“ и след това определяте коя на кое животно принадлежи (като ги съпоставяте с гнездата в разположени наблизо кутии).
В еколожката част можете да правите в лунен пясък отпечатъци от животни и после с помощта на съответните карти да проверите кое животно е „минало“ оттам.
За най-малките може да бъде интересно и „дървото“, на което могат да се поставят магнитни листа, плодове и цветове и така да бъде разиграна смяната на сезоните.

Затова ако сте от Благоевград или имате път на там, не забравяйте да посетите музея.



Коментари
2 коментара

Силвана , 32 г.,

Публикувано на 23.09.2010

идеята за детски кат е стражотна,отдавна града имаше нужда от нещо интересно и оригинално и най-важното-създадено за децата.ПОЗДРАВЛЕНИЯ!!!

Магдалена Малинова, 11 г.,

Публикувано на 28.10.2010

Аз съм от Благоевград и днес класния ни ръководител ни заведе в детския кът в музея!Бях впечатлена!!!Къта е направен страхотно!Има пяусъчник,където децата могат да открават кости от животни и след това трябва да познаят от кое животно е.Има маса за правене на птичи гнезда.Пясъчник в който могат да се правят следи от животни.Имаа огромно магнитно дърво и кутий с природни елементи на четирите сезона ( листа, цветя,кестен,гъсеници, плодове)и децата трябва да направят четирите сезона върху дървото.Има различни житни култури ,който трябва да бъдат посети в изкуствена почва, за да добием представа за праисторическата градина.А НАЙ-НЕВЕРОЯТНОТО нещо е къща на праисторически хора в реални размери.И е абсолютно автентична.Къщата разполага дори с пещ и ръчна мелница за пшеница,жито др. има и "легло" като на праисторически хора!!!Беше невероятно и със сигурност ще посетя детския кът отново!!!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град