новини детски

Начало | новини детски | Да дарим 1000 детски книги за българските библиотеки

Да дарим 1000 детски книги за българските библиотеки

Аз детето | 2017-04-07

Да дарим 1000 детски книги за българските библиотеки

Предизвикателство за събиране на детски книги отправят през април от неправителствените организации Сдружение за градски читални, Фондация „Глобални библиотеки – България“ и Фондация „Детски книги“, които провокират гражданите да дарят 1000 стойностни детски издания в периода между двата големи книжни празника през месеца – 2 април (Международен ден на детската книга) и 23 април (Световен ден на книгата и авторското право).

Главната цел на кампанията е да подкрепи обновяването на библиотечните колекции с детски книги на читалищните и общински библиотеки в страната и по този начин да повиши достъпа и интереса до съвременна литература за деца. Основен акцент на даренията е поставен върху книгите за най-малки – до 6-годишна възраст, за да се поощри развитието на децата в България като хармонични личности чрез приобщаване към света на книгите и знанието.

„Системното недофинансиране на библиотеките за закупуване на нова литература ги поставя все по-често в положение да не могат да попълват своите колекции с нови книги и други информационни носители и особено с тези за най-малките. От друга страна, има родители, които не могат да си позволят да купуват детски книжки. Всичко това води до лишаване на децата от възможността да растат при равни условия, да опознават природата и света, да общуват по пълноценен начин“, споделя Спаска Тарандова, изпълнителен директор на Фондация „Глобални библиотеки“.

В читАлнЯта, в Градската градина, където е събирателният пункт на кампанията, ще се приемат също приказки, съвременни детски и тийн романи, комикси, класически произведения и други любими на децата текстове. „читАлнЯта беше създадена и се развива изцяло чрез дарения на гражданите, които активно четат, търсят и искат нови книги. С тази кампания ще продължим започнатото и ще позволим на повече млади читатели да открият удоволствието и любовта към книгите, както и новите възможности, които те предоставят“, споделя Александра Генова от Сдружение за градски читални.

Всички деца и родители, които се включат в кампанията за събиране на детски книги, ще получат безплатни карти за читАлнЯта и ще участват в томбола за безплатни билети за събития в Столичния куклен театър и Софийска филхармония.Коментари
1 коментар

Павелка , 15 г.,

Публикувано на 10.04.2017

Защо не направят и в Трявна такова нещо? Аз имам много книги, които не чета.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град