Растения и животни

Начало | Растения и животни | Алпийският бързолет – най-добре летящата птица в България

Алпийският бързолет – най-добре летящата птица в България

БДЗП | 2015-06-01

Алпийският бързолет – най-добре летящата птица в България

Ако сте в София и вдигнете поглед в карето между Президентството, Народното събрание, Министерски съвет и статуята на Света София, особено през пролетта, със сигурност ще ги видите – алпийските бързолети. В първия момент може да ви заприличат на соколчета или лястовички, но няма да сбъркате сърповидните им крила и жизнерадостния им пронизителен крясък. Ще ги познаете още по бялото коремче и гушка и… по бързия полет. Бързолетите са едни от предвестниците на пролетта.

Бързолетите прекарват голяма част от живота си във въздуха. Те се хранят, спят и копулират, докато летят. Мушици, комари, паячета са любим деликатес за тези птици, затова те се срещат на места с топъл климат. По време на миграцията бързолетите успяват да спят, докато летят и така изминават километри, без да спират. Те дори събират целия си гнездови материал по време на полет – летящи клечки, сламки, перца.

Бързолетите са едни от малкото птици, които „спят зимен сън“! Е, не съвсем зимен, защото през зимата тези птици са в топлите страни, но пък когато застудее през лятото и насекомите се скрият, родителите отлитат да търсят храна понякога на стотици километри от гнездото, а малките... просто изпадат във вцепенение, подобно на сън. Сърчицата им почти спират да бият, не се движат, температурата им пада и така преживяват „гладния“ период, докато се върнат родителите.

Късите крачка на бързолетите и дългите им остри крила не им позволяват да кацат по земята, защото след това не могат да излетят отново. Затова те се закрепват умело по отвесни стени. Ако пък видите някой бързолет на земята и мислите, че е ранен, опитайте да го поставите върху ръката си и го подръжте така няколко минути. Вероятността да отлети не е никак малка.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град