Растения и животни

Начало | Растения и животни | Водната лилия – истинската кралица на водата

Водната лилия – истинската кралица на водата

Аз детето | 2015-05-30

Водната лилия – истинската кралица на водата

„Веднъж Великият Воин решил да остави знак за своите умения и подвизи. Той бил много силен, бърз и ловък. Пуснатите от него стрели летели по-бързо от мълния, човешкото око не можело да проследи полета им. И той замислил да пусне една стрела в небето, като се надявал тя да остане там навеки в памет на неговата сила и ловкост.
– Звезди – обърнал се той към небето, – приемате ли моята стрела сред вас, за да остане тя в небесата в знак на моята ловкост и сила?
– Ако достигнеш до нас, какво пък... Приемаме и ще я оставим сред нас. – отговорили Полярната звезда и Вечерницата.
Великият Воин натегнал тетивата на лъка си с всичка сила и пуснал стрелата. Тя се извисила в небето, разрязвайки облаците. Като видели това, двете звезди се спуснали да я ловят. Те летели почти със същата скорост като стрелата на Великия Воин и не обръщали внимание на нищо около себе си. Гонейки стрелата, цепели въздуха, но в един миг се сблъскали една в друга. Небето засияло от искри и елмази, които светнали при удара и се посипали към земята.
Великият Воин бил смаян от гледката, но нещо друго го поразило повече. Всички искри, които падали във водата, се превръщали във великолепни цветя.
– Да! Аз не можех да предвидя такъв изход от всичко това. Цветя! Великолепни цветя, това е много по-добре да оставя след себе си на хората.
И днес в езерата цъфтят водни лилии, спомен за силата и ловкостта на война.“

Това е една кратка, но красива и поучителна легенда за прекрасното цвете, което расте във водата, водната лилия. Латинското название на растението произлиза от нимфите – богините на водата. Родът обхваща 70 красиви водни растения. Водните лилии са цъфтящи растения, които растат в езера, блата и бавно движещи се потоци в умерените и тропически региони. Много от тези цветя се отглеждат в градини и водни басейни заради своите ефектен вид, аромат и интересни блестящи листа. Лилиите обитават северното полукълбо и тропиците, само някои видове се срещат в Южна Америка и Австралия. Те са многогодишни тревисти растения с презимуващо под водата коренище. Водните лилии са вкоренени в дъното на езерото или потока, в който растат. Повечето видове растат от месести подложки наречени коренища или от грудкови корени. Техните листа и цветове може да изплуват на повърхността, а някои видове могат да растат нагоре във въздуха. Корените и семената на много видове се използват като храна от човека. Листата на цветето са кръгли, тъмнозелени и много блестящи. Разположени са на дълги дръжки и плуват на повърхността на водата. По същия начин се появяват и красивите цветове на лилиите – дръжките се удължават, докато пъпката изплува на повърхността. Водните лилии цъфтят от юни до есента, ако е топло времето. Ароматната водна лилия расте от Южна Канада до Мексико, включително и у нас. Тя носи уханни бели, розови или розово-бели цветчета с големина до 15 см.
В Мексико например има прекрасно и огромно езеро с тези красавици. Там те цъфтят в бяло и жълто, като се смята, че древните индианци населявали този регион са събирали семената на жълтите лилии и ги пекли като пуканки. А знаете ли къде у нас можете да видите водни лилии? Едното място е в София, в Борисовата градина. Макар езерото да не е толкова голямо, колкото в Мексико, гледката пак си заслужава.

У нас е естествено разпространена бялата водна лилия Nymphaea alba, но тя е защитено и все по-рядко срещащо се растение. В озеленяването се използват градински хибриди, чието разнообразие по цвят, размери на цвета, трудност на отглеждане е голямо. Водната лилия има специфични изисквания за отглеждане през зимата.

Още няколко забавни факта за това красиво цвете:
Видове водни лилии
Издръжливостта на студ не е единствената разлика между двете основни категории на водните лилии. Едните сортове водна лилия цъфтят само през светлата част на деня. През нощта, те се затварят. Тропическите сортове цъфтят по всяко време на деня или през нощта и цветовете им остават отворени, докато не увехнат.

Под повърхността
Въпреки, че водните лилии изглеждат така, сякаш са покълнали от водата, те в действителност плуват на повърхността на водата.

Цветни особености
Цветовете на водните лилии са толкова различни, колкото и техния произход, макар че техните форми и листенца са сходни. Цветята от този вид, които се срещат у нас имат по-прости цветове и обикновено цъфтят в бяло и жълто. Тропическите сортове често имат много повече венчелистчета и по-интензивни цветове.

Най-известното цвете в света
Водната лилия е обект, използван многократно в маслени картини на френския импресионист Клод Моне (1840-1926). Моне се смята за бащата на импресионисткото движение. Неговата серия от картини на водни лилии включва някои от най-майсторските му творби.

Снимки: freeimages.com



Коментари
1 коментар

Далиа Петрова, 8 г.,

Публикувано на 08.07.2015

Много беше интересно пак отивам да го чета пак :) :*

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град