играчки

Начало | играчки | 70% от детските стоки у нас не отговарят на изискванията за безопасност

70% от детските стоки у нас не отговарят на изискванията за безопасност

Аз детето | 2021-08-17

70% от детските стоки у нас не отговарят на изискванията за безопасност

Европейската комисия представи своя окончателен доклад по програма CASP за Координираните дейности за осигуряване на безопасността на продуктите с цел Защита на потребителите в Европа. В него са показани резултатите от прегледа и изпитванията на широк набор от продукти в съответствие с приложимите европейски стандарти, съобщиха от офиса на ЕК у нас, предаде БТА. И резултатите не са добри: 70 на сто от пробите на изпитани в лаборатории детски стоки не отговарят на изискванията.

Изпитванията са извършени в акредитирани лаборатории в държавите-членки на Европейския съюз, като е бил извършен преглед за нитрозамини в детските играчки, безопасност на домашно оборудване за игри на открито, бебешки легла тип гнездо, бебешки кошчета, спални чували, кабели, малки кухненски готварски уреди и детски седалки за автомобил. Според общите резултати от изпитванията на 686 проби от продукти в седемте категории 355 от 507-те изпитани продукта не отговарят на поне едно от изискванията, посочени в плановете за изпитване. От тях 30 продукта са оценени като представляващи сериозен риск, 47 – с висок риск, 26 – със среден риск, и 148 – с нисък риск.

В категорията Домашно оборудване за игра на открито съотношението при 61 проби е 79 на сто на тези, които не отговарят на изискванията към 21 на сто към тези, които отговарят. Тъй като много родители купуват катерушки, люлки и къщи за игра за децата си е от съществено значение да се закупува оборудване за игри, което отговаря на изискванията на ЕС за безопасност. Интерактивните играчки са все по-популярни на европейския пазар. Използването на такива продукти и неправилното им сглобяване и монтиране обаче представляват рискове за децата при игра, като заклещване, удушаване, изкълчване или падане от оборудването.

Бебешките легла тип гнездо, бебешките кошари и спалните чували са сравнително нови и много популярни продукти, които предлагат преносими и гъвкави решения, които често не се предоставят от по-традиционните продукти. Като се има предвид уязвимостта на крайните потребители – деца в много малка възраст – и важността на осигуряването на безопасни условия на сън, органите за надзор на пазара са изразили желание да се обърне специално внимание на тези продукти. В категорията – 97 на сто от пробите не отговарят на изискванията, а 3 на сто – отговарят.

С използване на детски столчета за кола се повишава безопасността на децата при пътуване с кола. Поради задължителната им употреба в рамките на ЕС през годините се отчита сериозен спад в броя на децата, загинали при пътни инциденти. Въпреки тази положителна тенденция пътните катастрофи все още са най-честата причина за смърт при децата, поради което ОНП решиха да се съсредоточат върху тази продуктова категория в рамките на CASP 2020. Детските седалки за автомобил са задължителни в цяла Европа. В тази специфична категория са анализирани 7 проби, при които 43 на сто отговарят на изискванията, а 57 на сто – не.

Комисията за защита на потребителите в България е приела необходимите мерки, като въз основа на извършените оценки на риска и за общо 26 продукта са направени уведомления в портала Safety Gate, за да споделят съответната информация с други органи за надзор на пазара, потребители и стопански субекти.

Photo by Shirota Yuri on Unsplash



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град