игри за навън

Начало | игри за навън | 3 весели игри от света научи и се повесели!

3 весели игри от света научи и се повесели!

Аз детето | 2019-02-15

3 весели игри от света научи и се повесели!

Чуди ли ли сте се някога на какво си играят връстниците ви от Китай или Гана (Африка). Дали също харесват криеницата и народната топка или пък си имат някакви съвсем различни игри, за които ние никога не сме чували, пък камо ли да видим? Сигурно досега не се бяхте замисляли над този въпрос, но сега ви накарахме сериозно да разсъждавате... Да, без съмнение. Но няма да ви оставяме твърде дълго в неведение! Най-вече защото нямаме търпение да споделим с вас някои от най-интересните игри, за които разбрахме. При това те са наистина забавни, защото и са ни леко познати, но и не са. И са различни, и не съвсем, но със сигурност ще се забавлявате с тях, точно както го правят и децата по света! Така че четете, а след това не пропускайте да вземете приятели и да се повеселите с новите игри, които сте научили.

„Хвани опашката на дракона“

Така се нарича първата игра и идва от Китай! Децата там я обожават, особено през времето на междучасията в училище, защото раздвижва и не е толкова дълга. Пък и за нея не ви трябва нищо освен няколко приятели, всъщност колкото повече сте – толкова по-забавно ще е!

Всички се подреждате в редица един зад друг и поставяте ръце на раменете на стоящия пред вас. Първият, който няма къде да постави ръцете си ще е главата на дракона, а последният, зад когото няма никого – опашката. Останалите пък ще сте тялото, което също е важно. И сега започва забавлението. „Главата“ на дракона трябва да се опитва да хване опашката, като „тялото“ не трябва да се пуска нито за миг. Но пък може да му пречи... Важното е редицата да не се разпада и да не се пускате един друг! Дали ще успее „главата“ да хване „опашката“ зависи от вас. И един малък бонус – играта освен забавна е и полезна – сближава ви и учи на работа в екип.

Битката на малките топчета

Втората ни игра идва чак от Гана – Африка. Нали не си мислехте, че там няма деца и че те не си играят. Всъщност имат доста забавни игри като тази. За нея обаче ще ви трябва малко повече време, затова е подходяща за почивните дни, а също и по 4 малки топки за всеки участник. Правилата обаче са съвсем лесни! Нарисувайте две линии или ги направете от пръчки, една срещу друга, но на разстояние от около 10-15 метра. След това се разделете на два отбора с равен брой деца във всеки отбор. Застанете един до друг зад линията, а малко пред нея нареждате и своите 4 топчета. Редувайки се един след друг трябва да се опитате да хвърлите едно от вашите топчета така, че да разпръснете тези на противника срещу вас. Първи сте вие, после дете от другия отбор, после приятелят до вас, след това детето от другия отбор. Ако успеете да разпръснете топчетата ги взимате всичките за вашия отбор. Ако ли не, то топчето, което сте хвърлили остава при другите. Обаче от получените топчета също редите купчинка, която може да бъде уцелена.

Играта продължава, докато един от отборите не загуби всичките си топчета. По принцип в Гана използват развалени портокали, но ако нямате такива, както ви казахме и с топчета също става идеално.

Кабади

Последното ни предложения идва от Индия. Трябва да ви кажем, че децата в Индия определено знаят как да се забавляват. А също и да тичат... Децата са пак колкото искате, но трябва да сте разделени на два отбора! Всеки от отборите стои в своето поле. Периодично по един нападател от отбор отива в полето на другия отбор и се опитва да пипне някого за 30 секунди. Идеята е, че докато тичате трябва непрестанно да повтаряте „кабади, кабади, кабади“. Ако успеете да докоснете някого от противниците си, трябва незабавно да се върнете в своето поле. В такъв случай другият отбор обаче има за цел да ви хване и да не ви позволи да се върнете до изтичане на 30-те секунди. Ако това се случи оставате част от другия отбор. Така играта продължава, докато в единия от отборите не останат само двама. В такъв случай – губите!

Честа гледка в Индия са деца, играещи на улицата, в пясък кабади, защото за тази игра не е нужно нищо. В страната играят „кабади“ от над 2000 години. Практикува се в часовете по физическо възпитание, макар учениците често да предпочитат по-популярни спортове като футбол, крикет или волейбол.

Илюстрации: Natalia Kulakova/adme.ruКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град