спорт

Начало | спорт | 10 интересни факта за Зимните олимпийски игри

10 интересни факта за Зимните олимпийски игри

Аз детето | 2022-01-26

10 интересни факта за Зимните олимпийски игри

Знаете ли, че зимните Олимпийските игри предстоят съвсем скоро, започват на 4 февруари! И макар да се оказва, че повечето хора ще могат да ги гледат само по телевизията, а публика на живо почти няма да има, както и да има малко проблеми с някои от участниците (знаете, заради онази гадна болест), хората по целия свят се радват, че поне нещо нормално от света, който познаваме, ще се състои. Нека отпразнуваме това изумително събитие, като разгледаме десетте най-важни и интересни факта за Олимпийските игри при това не кои да е, а тези през зимата...

Вземете си ските и се пригответе за Зимните олимпийски игри! Любителите на снега от цял свят се събират за този мразовит фестивал на спорта, така че нека да проверим някои факти от Зимните олимпийски игри...

1. Всички събития на Зимните олимпийски игри се провеждат в сняг и лед!

Тези мразовити състезания включват кънки на лед, ски, сноуборд и др. Някои смели атлети се впускат високо в планините на невероятни ски състезания, докато други се състезават на закрито на специално изградени места.

2. Първите Зимни олимпийски игри се провеждат през 1924 г.

Около 250 атлети от 16 държави се състезавали във Франция. Имало 16 събития, включително ски бягане, ски скокове и хокей на лед!

3. Зимните олимпийски игри традиционно се провеждат две години след летните олимпийски игри.

Въпреки това, тъй като летните олимпийски игри от 2020 г. бяха преместени за 2021 г. поради пандемията от COVID-19, Зимните олимпийски игри в Пекин от 2022 г. Се провеждат малко по-рано от традиционното!

4. Животните някога са участвали в зимните олимпийски игри!

Въпреки че не са били поканени да се включат в официални спортове, конете и кучетата са играли роля в „демонстрационните събития“. Карането на кучешки шейни било представено на Зимните олимпийски игри през 1932 г., докато на Олимпийските игри през 1928 г. конете демонстрирали скиджоринг – събитие, което включва атлети, теглени на ски зад коне без ездачи. Не опитвайте това у дома, банда!

5. Спортисти, които се състезават в бобслей, се хвърлят надолу по склонове със скорост до 140 км/ч!

Плъзгайки се по дъски с ширината колкото тялото им, тези атлети балансират по корем и се движат около тесни завои по леден курс!

6. На първите Зимни олимпийски игри жените имали право да се състезават само по фигурно пързаляне.

Това продължава до 1948 г., когато ските също стават състезателен женски спорт. За щастие жените вече могат да се състезават във всички спортове на Зимните олимпийски игри!

7. Марит Бьорген от Норвегия е спечелила най-много медали от всеки зимен олимпиец.

Тази невероятна състезателка по ски бягане спечелила цели 15 медала. Тя си осигури титлата като на Зимните олимпийски игри през 2014 спечели три златни медала!

8. Някога сняг и лед трябвало да бъдат докарани от армията!

През 1964 г. Зимните олимпийски игри трябвало да се проведат в Инсбрук, Австрия – но когато събитието се очертавало, официалните лица осъзнали, че няма достатъчно сняг! И така, австрийската армия се насочила към близките планини и свалила повече от 38 200 кубически метра сняг и 20 000 блока лед!

9. Уолт Дисни отговарял за церемониите по откриването и закриването на една запомняща се Зимна олимпиада!

Те се състояли в долината Скуо, Калифорния, САЩ през 1960 г. В стремежа си да направи церемонията по откриването най-впечатляващата дотогава, изпълнението на Дисни включвало 3700 музиканти, 2000 гълъба и повече от 30 000 балона!

10. Само един човек е печелил злато както на зимните, така и на летните олимпийски игри.

Американецът Еди Игън грабнал златен медал по бокс по време на Летните олимпийски игри през 1920 г. в Антверпен, Германия. След това, повече от 10 години по-късно, той печели още веднъж на Зимните олимпийски игри през 1932 г., като част от отбор по бобслей от четирима души. Еха!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град