Космос

Начало | Космос | Знаете ли коя е тази екзопланета, на която сладоледът ви може да се изпари все едно не съществува?

Знаете ли коя е тази екзопланета, на която сладоледът ви може да се изпари все едно не съществува?

Аз детето | 2023-08-21

Знаете ли коя е тази екзопланета, на която сладоледът ви може да се изпари все едно не съществува?

Предупреждаваме ви, преди да продължите да четете и да пътувате в нашия виртуален космически кораб си вземете най-студената напитка или пък още по-добре най-вкусния и замразен сладолед, защото ще ви трябват. Отиваме на най-горещата позната досега на човечеството планета. Всъщност не е точно планета, а е екзопланета и е доста впечатляваща. Знаете ли какво е екзопланета? Не? Тогава докато пътуваме към нея нека ви разкажем накратко. Настанете се удобно!

Когато за първи път астрономите открили, че освен нашата планета има и много други, е било съвсем естествено да се запитат дали на някоя от тези други планети също има форми на живот. С течение на времето и благодарение на много поколения умни хора всички сме разбрали, че планетата Земя е изключително специално място и засега единственото, което е толкова гостоприемно, че да създаде такъв живот като нашия. Това обаче не означава, че само в нашата Слънчева система има планети. Все пак Космосът е огромно, гигантско място. Затова учените продължават да търсят и понякога намират и други планети, които приличат на нашата поне по някои условия. Такива планети, които също обикалят около звезда като Слънцето, но извън Слънчевата система, астрономите наричат екзопланети.

Към днешна дата са открити много екзопланети, – някои от тях са по-големи от Юпитер, а други са по-малки дори и от Луната. Така и доста от тези екзопланети обикалят около звездите си на различни разстояния. Някои са толкова близо, че температурата на повърхността им може да стопи желязо, но се допуска, че дори там е възможно да има някакъв живот. И ето, че стигнахме точно до една такава планета. Тя е открита съвсем наскоро и за момента е най-горещата в цялата галактика. Мислехте си, че Слънцето е горещо? О, нищо не знаете и бързо яжте си сладоледите, защото колкото повече приближаваме, толкова по-бързо се топят и скоро от тях няма да остане абсолютно нищо – все едно никога не са съществували.

Изобщо не се шегуваме! Екзопланетата KELT-9b, която принадлежи към класа „горещ Юпитер“, е толкова гореща, че в атмосферата ѝ се разпадат молекулите на водорода. Нека споменем, че масивните газови гиганти, наречени „горещи Юпитери“, са планети, които са твърде близо до своите звезди, което прави невъзможно каквато и да било форма на живот на тях. Една от тези планети – KELT-9b – тежи почти три пъти повече от Юпитер и обикаля около звезда, разположена в съзвездието Сигнус на разстояние 620 светлинни години от нейното слънце. Тя е открита през 2017 г. Планетата е толкова близо до своята звезда, че периодът на една обиколка или една звездна година на нея е равен на 1,48 земни дни. Температурата на повърхността ѝ достига 4300 градуса по Целзий. Това прави тази планета по-гореща дори от някои звезди.

Температурата ѝ е толкова висока, че дори и молекулите на водородния газ не могат да съществуват там, защото връзките им се късат. Но през нощта, когато температурата е по-ниска, тези молекули могат да се образуват отново. Тези процеси са известни като дисоциация и рекомбинация. Според учените дисоциацията и рекомбинацията са най-вероятният механизъм за балансиране на атмосферата на „горещия Юпитер“, защото ако атомите не се разпадат и след това не се съединяват отново, скоростта на вятъра в атмосферата би била огромна. „Ако дисоциацията и рекомбинацията на водорода ги нямаше, на планетата щеше да има много силни ветрове – до 60 км/секунда“, твърди авторът на изследването на НАСА Меган Мансфийлд от Чикагския университет.

По информация от БГНЕС



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град