Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Знаете ли какво всъщност е кашлицата и защо я има?

Знаете ли какво всъщност е кашлицата и защо я има?

Аз детето | 2018-10-03

Знаете ли какво всъщност е кашлицата и защо я има?

Кашлюк, кашлюк! О, не! Надяваме се да няма никой болен около нас! Кой кашля! Който и да е, сигурни сме, че не му е никак забавно. В училище, докато спиш... кашлицата може да бъде наистина разсейваща и да пречи много. С една дума не е приятна за никого – никога! Но като човешки същества, ние всички кашляме от време на време. Понякога това може да е резултат от храна или напитка, попаднали на неправилно място. В други случаи постоянната кашлица може да бъде основният симптом на заболяване. Но чудили ли сте се някога какво точно е кашлицата и защо въобще я има! Колкото и странно да ви звучи тя е един от щитовете ни. Как така? Прочетете и ще научите!

Кашлицата всъщност е нещо добро. Тя показва, че тялото ви работи усилено, за да ви защити. Кашлицата е естественият начин за изчистване на дихателните пътища от нежелани или опасни дразнители. Въпреки че всички знаят какво е кашлицата, учените определят това като внезапно изпускане на въздуха от белите дробове през епиглотиса, (еластичен хрущял с форма на крушов лист, който затваря входа на гръкляна при гълтане). Колко внезапно? Много внезапно! Някои учени са изчислили, че кашлицата изхвърля въздух от белите дробове със скорост от около 160 километра в час! Това е невероятна скорост, как ли се постига? Както се оказва, това изисква няколко събития да се случат в определена последователност. Първо, гласните ви струни трябва да се отворят широко, за да позволят да се прекара допълнителен въздух в белите дробове. След като дробовете ви са пълни с въздух, епиглотисът ви затваря тръбата (наречена ларинкс), докато ребрата и стомашните мускули се свиват едновременно, за да се увеличи количеството на натиска зад епиглотиса. Повишеното налягане отваря епиглотиса, така че въздухът се изтласква с голяма сила.

Ако тези неща се случват и всичко върви добре, каквото и дразнене да причинява кашлицата, ще се измъкне заедно с въздуха, който минава през тялото ви. Разбира се, някои дразнители няма да бъдат отстранени толкова лесно, поради което понякога трябва да кашляте няколко пъти, за да върнете нормалното си дишане. Има много различни видове дразнители, които могат да предизвикат кашлица. Най-честите причини за това са грипните вируси. Веществото, което може да се натрупа в белите ви дробове, причинено от такива вируси понякога е доста плътно и затова кашлицата продължава дълго – докато не го изкарате цялото – често под формата на храчки.

Ако имате алергии или астма, дразнещи вещества, като прашец и плесени, могат да предизвикат кашлица. Дори и за тези, които не са алергични към много неща, дишането в някои условия, като студен въздух, цигарен дим и парфюми може да предизвика кашлица. Въпреки че кашлицата ви помага да изчистите тялото си, за да можете да дишате по-лесно, тя все още може да е досадна и понякога болезнена. Най-добрият начин да спрете или да избегнете кашлица е да избегнете нещата, които предизвикват кашлица. След като кашлицата започва обаче, има разнообразие от сиропи, които разбира се трябва да са предписани от лекар. Освен тях можете да приемате и чай от мента или лимон престоял в захар – хората казват, че това също помагало много!

Снимка: pexels.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град