Растения и животни

Начало | Растения и животни | Зелената морска костенурка – най-старата и голяма в целия свят

Зелената морска костенурка – най-старата и голяма в целия свят

Аз детето | 2016-08-30

Зелената морска костенурка – най-старата и голяма в целия свят

Зелените морски костенурки са били толкова странни животни още от появяването си на нашата планета. Техните предци са еволюирали не като повечето животни, а точно на обратно – от сушата са се преместили във водата преди повече от 150 милиона години. Те са едни от малкото толкова стари видове, че са били свидетели на изчезването на динозаврите. Ех, ако можеха и да говорят... Тези костенурки, макар външният им вид да заблуждава, са грациозни соленоводни влечуги, добре приспособени към живота в техния морски свят. С усъвършенстваните си органи и плавници, те са много грациозни плувци докато се движат из океаните. Когато са активни трябва много често да плуват до повърхността на океана, за да си поемат въздух, но когато спят, те могат да останат под вода за много дълъг период от време.

Макар да не изглежда много зелена, костенурката е получила името си и е известна почти в целия свят с него, заради оцветената в зелено мастна тъкан, намираща се под черупката ѝ. Тази мазнина има такъв цвят, защото диетата на една възрастна зелена костенурка включва само морски треви и водорасли. Хавайското ѝ име обаче е хону, което означава огромен. Зелените морски костенурки всъщност не изглеждат чак толкова зелени изобщо. Тяхната черупка е в сиво и черно, а цветът на тялото им варира от жълто и кафяво до черно. Коремчето им е кремавобяло или жълто. Въпреки това ако се вгледате в снимката ще забележите, че костенурката изглежда леко зелена. Това е така заради водораслите, които по някаква необяснима причина са решили, че могат да покрият част от черупката на костенурката. Зелените морски костенурки държат и друг рекорд освен този на съществуването си – те са най-големите костенурки в света. Докато новоизлюпените са големи само 5 сантиметра, то възрастните достигат на дължина до 1,5 метра и повече от 395 килограма.



За съжаление ако искаме да видим зелена костенурка на живо, няма да успеем тук. Трябва да отидем до Атлантическия, Тихия или Индийския океан, където те най-често живеят. Костенурките пребивават предимно в тропични и субтропични води. Срещат се и по бреговете на Флорида, Карибите, Коста Рика и край тихоокеанското крайбрежие на Мексико. Има известна популация от зелени костенурки и в Хавай, макар да се смята, че това е изолиран случай и костенурките там са населени нарочно от хората. Тези костенурки обаче ще останат още дълго в Хавай, защото учените смятат, че живеят много, много дълго. Повече от 100 години. Този факт се дължи на тяхната много здравословна диета. Те са растителноядни, което означава, че ядат единствено морски водорасли.

Макар да изглеждат толкова големи и непоклатими, понякога зелените костенурки стават жертва на хищници, особено малките. Морските птици, раците и миещите мечки и акулите се хранят със зелени морски костенурки, въпреки това най-голяма отговорност за изчезването им имат хората. Европейски изследователи са открили, че зелените морски костенурки в Тихия океан са намалели с 1500 за три години, защото са избивани от хората, заради месото и черупките им. Не само това, често зелените морски костенурки стават случаен улов на рибарите, които ловят скариди и риба с мрежи. Замърсяването и отпадъците са друга опасност, която заплашва костенурките. Точно затова зелените морски костенурки са включени в списъка на застрашените морски видове още през 1978 година и от тогава до сега природозащитници, учени и еколози се борят тези вековни и уникални приятели да останат с нас. Вие също можете да помогнете за защитата на зелените морски костенурки, като разкажете за тях в часа по биология или човек и природа. Можете да кажете на всеки, който може да не изхвърля боклука си в морето или океана, защото тези морски костенурки са важна част от нашата природа и трябва да бъдат защитени.

Снимки: freeimages.com

Вижте още:
Червенобузите костенурки са домашни любимци, които могат да живеят цял век
Моята забавна костенурка Дорис
Една история за намерена костенурка



Коментари
7 коментара

Маринет , 15 г.,

Публикувано на 02.12.2016

Толкоз са сладки

Йоанна , 10 г.,

Публикувано на 04.02.2018

Те са удивителни животни!

Ани Димитрова, 10 г.,

Публикувано на 13.01.2019

Много ми помогна за проекта по ЧП,също научих нещо ново.

Снежана Ташева, 9 г.,

Публикувано на 12.02.2019

Това ми помогна по домашното по ЧП

Жора Жоркова, 3 г.,

Публикувано на 09.06.2020

Много яко

Ирина Йонева, 9 г.,

Публикувано на 13.02.2021

Много познавателно!

Костадин , 43 г.,

Публикувано на 06.02.2024

nauchi deteto mi na mnogo neshta]

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град