Растения и животни

Начало | Растения и животни | Защо жълъдите имат шапки?

Защо жълъдите имат шапки?

Аз детето | 2017-10-09

Защо жълъдите имат шапки?

Обичате ли да се разхождате през есента? Ние обожаваме есенните разходки! Обичаме да ходим под короните на дърветата, чиито листа ни заливат с ярки и ослепителни цветове. Когато се разхождаме, ушите ни се вслушват в уникалните звуци на природата. Чуваме чуруликанията на птици и бръмченето на малкото насекоми, които остават. Обичаме шумоленето на листа под обувките ни. Понякога чуваме и счупването на орех или жълъд, докато стъпваме върху него. Снимаме и събираме листа за нашите творчески проекти у дома. Ако погледнете внимателно под дърветата в парка или планината, и вие като нас можете да намерите всякакви интересни неща. Падналите листа покриват земята като килим, а под този шарен килим ще откриете треви, плевели, цветя, клони, кестени, червеи и може би дори някои от тези сладки малки ядки, които изглеждат така сякаш обичат модата и най-вече шапките. За какво говорим? За жълъдите, разбира се!

Ако намерите жълъди на земята, можете да сте сигурни, че наблизо има дъбови дървета. Защо? Жълъдите, както и другите видове ядки, всъщност са семена. В случая на жълъдите са семената на могъщото дъбово дърво. Дъбовите дървета могат да бъдат намерени по целия свят. Има почти 60 различни вида само у нас! Ембрионният корен и стъблото на бъдещо дъбово дърво се намират в долната част на жълъда. Те са обвити в твърда черупка, пълна с протеини, мазнини и въглехидрати, които могат да подхранват разсада, докато семето не бъде посадено и дървото не започне да расте! Горната част на жълъда, която прилича на шапка или капачка се нарича купол. Това е твърда външна обвивка, която може да бъде или бодлива и груба, или люспеста и гладка. Целта ѝ е да осигури допълнителен защитен слой за деликатния ембрион, обхванат от ядрото, което се състои от две малки листа, наречени котиледони. Въпреки всички тези слоеве на защита, само около един от всеки 10 000 жълъди успешно израства в ново дъбче. Какво се случва с останалите? Те обикновено стават храна за един от над 100 вида животни и птици, които обичат да ядат жълъди.

Кои са тези животни, които обичат жълъдите? Сещате ли се за такива? Какво ще кажете за катериците например? Да, сега вече се сетихте, но знаете ли, че жълъдите са важна част от диетата на много други същества, включително: елени, мишки, кълвачи, мечки и дори някои видове патици. С всички тези животни, които нямат търпение да си хапнат от вкусните жълъди, единствените, които се превръщат в дъбови дървета са тези, които падат последни от дървото. Но няма как да се сърдим на животните, че ги ядат. Те също като нас трябва да се хранят здравословно, а за тях тези малки ядки са най-важния източник на полезни вещества. Жълъдите са добър източник на протеини, мазнини и въглехидрати, както и витамини А и С. Знаете ли, че дори и част от хората ядат жълъди. Те играят важна роля в кухните на Корея и местните народи в Северна Америка. Така че ако искате да опитате пържоли с жълъдов сос, крем от жълъди или пък туршия от жълъди вече знаете къде да отидете.

Но чудите ли се защо не навсякъде жълъдите се ядат от хората? Може би вече знаете отговора, ако някога сте се излъгали да опитате жълъд. Суровите жълъди имат ужасно горчив вкус, защото съдържат химикали, наречени танини. Затова готвачите, които приготвят ястия с жълъди ги накисват в специални разтвори от подправки и вода, чиито рецепти се предават от поколение на поколение. В тази специална марината жълъдите престояват доста дълго време. Всеки, който е опитвал от специално приготвените жълъди твърди, че те имат мек и сладък вкус. Лично ние обаче предпочитаме да ги оставим на животните! А вие бихте ли опитали нещо сготвено от жълъди? А знаете ли и други интересни факти за тях? Споделете с нас!

Снимки: pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град