важните неща

Начало | важните неща | „Защо ми е да уча математика?“ – един учител дава интересни отговори на въпроса

„Защо ми е да уча математика?“ – един учител дава интересни отговори на въпроса

Аз детето | 2017-01-18

„Защо ми е да уча математика?“ – един учител дава интересни отговори на въпроса

Несъмнено всеки си е задавал този въпрос, при това не един и два пъти. Особено, когато от събирането, изваждането, деленето и умножаването е трябвало да премине на синус, косинус, хипотенузи и всякакви подобни неща, с почти извънземни и фантастични имена. Тези „неща“ освен, че имат странни имена, имат и още по-шантави формули за намирането им. В един момент започваш да се чудиш дали не са направени просто да измъчват горките ученици по света. Това обаче съвсем не е така! Математиката е може би една от най-важните науки, които всеки от нас трябва да владее почти отлично. Освен че има много банални примери за ситуации, в които обаче няма как да не си послужим с математиката, като ходенето до магазина например, тя седи в основата и на почти всички останали науки и дейности в нашия живот, без които бихме били загубени. Това не го твърдим само ние!

Джереми Кун, професор по математика, професионалист, също има да ви каже няколко думи по този въпрос и да ви даде не един, а цели четири отговора на този въпрос!

Математиката те учи да виждаш и признаваш, когато си сгрешил

Но и да продължиш напред и да разрешиш невъзможната задача. Така например Карл и Клара седят пред изписаното на дъската уравнение. Клара е сигурна, че то е вярно. Карл – е убеден, че не е. През следващия час двамата си разменят местата. Клара вярва, че е грешно, докато Карл смята, че Клара греши. Звучи като измислица? Не съвсем, математиците се изправят пред подобни ситуации всеки ден. Попитайте който и да е учител какво да направите в случай, че даден проблем не може да бъде разрешен, и той ще ви отговори следното: „Започнете от началото и пробвайте по друг начин. И не се тревожете, че ще грешите, тъй като именно това ще ви разкрие правилния път.“

Математиката помага да избереш точните думи

Точността е „учтивостта“ при математиците. Това изказване е трудно за оспорване, тъй като всеки термин и феномен има точно и ясно определение. Сигурно знаете или пък ще изпитате „удоволствието“, учителите ви да ви карат да учите наизуст всяко определение на геометричните фигури, като теоремата на Питагор например? Никой ученик няма представа къде би могъл да приложи подобно знание. Но нека се замислим за миг – винаги ли изричаме думите, без дори да се замислим какво е тяхното значение? Бихте ли могли да кажете какво е щастие и любов на секундата? Щяха ли отговорите ви да съвпадат с тези на най-близките ви хора? И най-важното – щяхте ли да можете да назовете нещо, което няма точно определение?

Математиката учи да мислиш няколко стъпки преди събитията

Разрешаването на математическите проблеми е като игра на шах. Всеки грешен или безразсъден ход може да има сериозни последствия. Колко често ви се е случвало да „зациклите“ върху домашното по алгебра, просто защото сте сложили минус вместо плюс някъде? Дори и най-малката грешка може да съсипе всичко и да се превърне в истинско препятствие по пътя към така бленуваната мечта. Математиката ни учи да бъдем внимателни и отговорни към нещата, които правим. Това не е малко, нали?

Не като всички, а по свой собствен начин

„Това, което заявявам сега, е грешно“ – ето как звучи прословутият „парадокс на лъжеца“. Той е най-доброто описание на всичко, което се случва в съвременната наука. Съществуват множество теореми, правила и аксиоми, които някога са се смятали за правилни, но вече не. Това означава, че не трябва да се доверяваме сляпо дори и на най-авторитетните мнения, докато сами не се уверим в правотата им.

Математиката учи никога да не се отказваш

Защото ако не разрешите даден проблем, със сигурност някой друг ще го направи. Защо да не сте първи?

Вижте още:
Математика за лека нощ?
Скейтбордна математика
Весело пътешествие в света на задачките
Да преборим математиката с... лего
Защо не може да се дели на нула?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град