Космос

Начало | Космос | Защо космонавтите носят космически костюми?

Защо космонавтите носят космически костюми?

Аз детето | 2014-06-09

Космосът е едно от най-предизвикателните, интересни и в същото време опасни места за изследване. Там няма въздух, така че няма какво да се диша. Много е студено, освен ако слънцето грее върху вас – но пък без въздух, който да ви защити, лъчите на слънцето скоро ще ви изгорят! За да оцелеят хората в космоса имат нужда от костюм, който предпазва тялото от топлината и студа и ги заобикаля с въздух, за да дишат. Скафандрите, които космонавтите носят са херметизирани, което означава, че те са пълни с въздух, за да поддържат нормално дишането на смелия космонавт.
Спокойно можем дори да кажем, че космическият костюм е като малък космически кораб за един човек. Това е много сложна машина, с климатик, отопление, дори и вода за пиене. Той дори има вградена мини тоалетна!
Някои костюми имат и реактивна раница на гърба, която позволява на космонавта да лети на кратки разстояния в космоса.

Нашивките на костюмите



Всички костюми на космонавтите от един екипаж обикновено имат пач, емблема на мисията, зашита върху техните космически костюми. Понякога пластирът е проектиран от един от членовете на екипажа.
Тези емблеми обикновено имат картина, свързана с мисията или космическия кораб, а често върху тях са избродирани и имената на екипажа.

Първите космически костюми

Скафандрите са изобретени и облечени от космонавти за първи път преди около 80 години, като първоначално са били проектирани за пилотите на тестови самолети. Това е така, защото, за да изпробват до колко издръжлив е самолетът, пилотите летят колкото се може по-нависоко, а там въздухът лека по лека се разрежда, докато накрая се диша много трудно. Първите костюми, които да помагат на пилотите са били направени от гума и плат и били много дебели, поради което на хората им било много трудно да се движат в тях. Затова през 1950 година Русия и Америка обявили състезание за това, кой ще измисли по-добър скафандър и ще отиде в космическото пространство. И това се случило и двете държави успели и макар първите космонавти да не излизали от космическия кораб, учените знаели, че това скоро ще се наложи и започнали да работят усилено по измислянето на космическите костюми. НАСА първа облякла космонавтите си в подобни изобретения. Те били сребърни на цвят, защото учените смятали, че този цвят ще отрази горещите слънчеви лъчи и те няма да навредят на хората. Освен това първите скафандри са имали и сложна система от маркучи, които били прикрепени към специални машини, които да пускат въздух и да охлаждат костюма. Снимката, която виждате показва точно тези първи скафандри, в които са облечени седем космонавти от НАСА.

По-строги космически костюми за разходка на Луната


През годините, както космическите мисии стават все повече и по-амбициозни, така костюмите трябвало да стават по-добри и по-сигурни. По време на мисиите на НАСА, костюмът бил подобрен, за да позволи на космонавтите да излизат извън космическия кораб. Те са били прикрепени към космическия кораб с дебела тръба, която извършва обмяната на въздуха и водата и ги държи близо до кораба, за да не се „изгубят“!
По време на мисиите на Аполо, костюмът трябвало да бъде преработен отново, за да се позволи на космонавтите да излязат от техния космически кораб и да изследват повърхността на Луната. Делото, което виждате тук е скафандър Apollo. Той разполага с голяма раница, съдържаща достатъчно въздух, вода и батерии, за да се даде възможност на космонавта да изследва Луната в продължение на цели осем часа, без да се прибира в космическия кораб за цялото това време!
Костюмът дори има доста неприятна тръба, вградена в него, за да се даде възможност на космонавта да ходи до тоалетната – все пак той не може да свали костюма и да отиде до тоалетната, когато се разхожда по повърхността на Луната!

Съвременните космически костюми

Днес космонавтите не трябва да носят скафандри през по-голямата част от времето. Когато пътуват в космически совалки или посещават Международната космическа станция, те носят прости сини гащеризони или дори собствените си дрехи. Те все още носят познатите бели костюми, ако трябва да излязат в космоса, за да се ремонтират сателит или да правят експерименти.
Най-често носеният скафандър тези дни е оранжев и се носи вътре в космическата совалка. Той се носи по време на излитане и кацане, за да защити екипажа, ако има проблем с въздуха в самата совалка. Костюмът е оранжев, така че ако екипажът трябва да скочи от кораба в случай на авария ще бъде по-лесно за спасителните екипи да забележат хората.

Интересни факти за скафандрите:

  • Отначало върху скафандъра на Юрий Гагарин не е било написано СССР. Но при подготовката за излитането му, малко след свалянето на Ю-2 на подготвящите инженери им идва на ум, че при приземяването на космонавта, той може да бъде взет за американски шпионин. За да предотврати евентуално посегателство, инженерът с най-калиграфски почерк изписва върху шлема на скафандъра буквите СССР. Следващите скафандри вече вървят с готови надписи.
  • При първото излизане в открития космос, скафандърът на А. Леонов се раздува и той не може да се върне през люка в космическия кораб. За да може да изпусне налягането, Леонов влиза с главата напред докато се заклещи, след това изпуска от налягането, за да влезе в кораба.
  • При създаването на МКС (Международната космическа станция), европейските експерти признават че скафандърът Орлан, не отговаря на европейските стандарти, но е много добър продукт.

Снимки: freeimages.com



Коментари
3 коментара

nikola antov, 7 г.,

Публикувано на 24.09.2014

a izvan zemnite sahstestvovat li

Валентина , 11 г.,

Публикувано на 12.01.2017

А може ли да кажете нещо и за раниците на гърбовете на космонавтите?

От редакцията: Интересен въпрос, ще го проучим и ще напишем и за него.

естир , 10 г.,

Публикувано на 15.01.2017

а нещо за лунният автомобил

От редакцията: Щом ти е интересно, разбира се, ще напишем и за него.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град