важните неща

Начало | важните неща | Защо е добре да учим чужд език

Защо е добре да учим чужд език

Аз детето | 2018-08-21

Защо е добре да учим чужд език

Никое дете по света не обича да му се говори за учене, каквото и да ви казват. То разбира се винаги е необходимо, понякога интересно и в редки случаи приятно. Може и да не ви се струва така, но ученето на чужд език е най-хубавото занимание от всички на света, а и е доста полезно. Повечето училища задължително са въвели ученето на един или дори два чужди езика, но сами знаете, че понякога може да бъде и голяма скука. Особено ако се учи по онзи начин, който възрастните разбират. Под „учене“ ние нямаме предвид само да седите с учебник, тетрадка и речник на едно бюро или чин. Съществуват специални школи и методи, които залагат на доста по-различен подход. Така че, ако имате възможност, запишете се да учите чужд език. Има много ползи от това!

„Увеличаване на силата на мозъка“

Много изследвания са показали, че докато децата учат чужд език, развиват и то много силно, остротата на ума си. Това, сами разбирате, помага във всичко – естествено, че е по-хубаво да си колкото се може по-умен. Освен това е доказано, че ако учите чужд език, можете да се справяте с повече задачи едновременно. Не би ли ви се искало да можехте да играете на любимата си игра и да гледате любимото си детско едновременно? Е, ако учите чужд език ще можете.

Разширява възможностите

Всеки, който живее в по-голям град знае, че може да се докосне до разнообразието от хора, култури и обичаи. Но представете си, ако учите чужд език, то несъмнено и постепенно ще се запознавате и с културата и живота на хората, за които този език е роден. А повярвайте в света има толкова много интересни обичаи и начин на живот. Освен това, така ще разширите вашите възможности за приятелства, обучение и дори работа. Ако пък например ви се наложи да живеете в държава, която има два официални езика – да кажем Канада, би било добре да знаете и английски и френски, нали така? Освен това, когато учите чужд език, постепенно сами ставате по-склонни да пътувате на екскурзии в чужди държави. Разбира се и у нас е великолепно, но по света има толкова интересни места, които си струва да се видят. Ако можете да говорите официалния език на дадена страна, която посещавате, то самото ви гостуване там ще е по-лесно и приятно. Освен това като нищо ще си създадете и нови приятелства, защото хората винаги са по-склонни да ви харесат, когато говорите на родния им език.

Много публични личности, сред които има актьори, певци и политици, могат да се похвалят с многоезични познания. Ето няколко примера за допълнително вдъхновение:

  • Даян Крюгер (актриса) – владее немски, английски, френски и малко руски.
  • Пенелопе Круз (актриса) – испански, английски, италиански и френски.
  • Шакира (певица) – английски, испански, португалски, италиански и арабски.
  • Моника Белучи (актриса) – италиански, английски, френски и испански.
  • Мая Анджелоу (поетеса и писателка) – френски, испански, италиански, арабски и ганайски език.
  • Мария Кюри (физик) – полски, френски, руски и немски.
  • Селена Гомез (певица) – френски, китайски и руски.

Сега остава да ви кажем, че при следващия час по чужд език не се оплаквайте, а помислете за всичките тези невероятни неща, с които ще ви помогне той.

Вижте още:
Портмоненце – да учим чужди езици лесно
Учените откриха защо децата учат по-лесно чужди езици
Най-невероятните училищни факти



Коментари
1 коментар

Плами , 13 г.,

Публикувано на 23.03.2016

Аз живея в Дания и говорая датски, немски и английски и български разбира се. И мога да броя на няколко езика до 10!

От редакцията: Ехааа, това е страхотно. Направо ти завиждаме, значи тази статия не е за теб, ти вече си готова. :-)

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град