малък готвач

Начало | малък готвач | За топла зима: джинджифилово-медено удоволствие

За топла зима: джинджифилово-медено удоволствие

Аз детето | 2018-12-27

За топла зима: джинджифилово-медено удоволствие

Ароматните напитки незабавно могат да ви затоплят в мрачен студен ден, подобряват имунитета и дори развеселяват настроението. Освен това ще запълнят кухнята с невероятни аромати и ще ви накарат да искате да ги вкусите. Споделете някоя топла и апетитна напитка със семейството си или я сипете в термос – съдържанието на витамини ще ви помогне в училище, на път, на разходка или просто у дома. Когато въздухът е изпълнен със зимен студ, означава, че сезонът на топлите напитки и ароматните подправки е започнал! Стоплете се с чашата с топъл ароматен чай или вкусен горещ шоколад – няма да ви оставим да замръзнете тази зима. Как ли? В серия от рецепти ще ви дадем идеи как да разнообразите традиционните напитки и да се стоплите с нещо вкусно!

Поредната ни рецепта е не само много сладка, но и полезна! Тя съчетава в себе си особения вкус на джинджифила и сладостта на меда. Тези две подправки си вървят прекрасно заедно, за да ви доставят неповторимо сгряващо зимно удоволствие. При това вкусът и удоволствието са само бонуси, с тази източнославянска напитка, която наричат „сбитень“ ще забравите за простудите и зимните вируси! Тя ще ви даде бодрост за целия ден и ще укрепи имунитета ви! С нея дори и на Северния полюс няма да ви се стори студено: тя е просто high level! Виждаме, че вече нямате търпение да я опитате, затова ето и необходимите продукти:

  • 500 мл вода
  • 4 супени лъжици мед
  • половин лимон
  • 1 малък корен от джинджифил
  • щипка карамфил
  • щипка канела

Ще ви трябва също тенджерка или чайник, както и любимата ви чаша, за да си сипете от напитката!

Прави се лесно, но все пак ще ви трябва и печката, затова внимавайте! Сипете 500 мл вода в чайника или тенджерката. Измийте добре с вода джинджифила и го сложете във водата. След това поставете съда на котлона и го включете. Оставете го там докато заври и още 10 минути след това, за да може подправката да пусне полезните си съставки. После изключете и изчакайте малко да изстине, за да продължите с приготвянето. Извадете джинджифила и го изхвърлете или пък попитайте мама за какво може да го ползва. Тя ще му намери приложение. А пък вие към водата добавете сока от половин лимон. Изстискайте го направо в съда – няма страшно! Добавете и меда, щипка карамфил и щипка канела! Разбъркайте и оставете да престои така около 15 минути.

После сипете в чашката и се насладете. Ако напитката не е достатъчно топла, можете леко да я претоплите. Вкусно и полезно, както обещахме!

Опитайте също и:
Горещ шоколад с мед и канела
За топла зима: чай „Снежна приказка“



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град