Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | За какво точно служи езикът?

За какво точно служи езикът?

Аз детето | 2020-02-18

За какво точно служи езикът?

Знаете ли кой е най-силният мускул в тялото ни? Това е езикът. Замисляли ли сте се колко често и за какво го използваме. Много от нас често подценяват езика и се чудят за какво точно ни служи той, че чак и да е най-силният мускул? Замислете се само за какво използвате езика си – за ядене на сладолед, за пеене на любимата ви песен. Езикът ни трябва и за да говорим, дъвчем, поглъщаме, пием, пеем и какво ли не още. Не забравяйте също така, че благодарение на него усещаме вкуса на храната и напитките.
Като начало нека кажем, че този мускул е изграден от три части:
Корен, който е сраснал с дъното на устната кухина и зад него се намира епиглотиса на ларинкса.
Връх, под който се намира юздица, а встрани от нея пъпковидни образувания, в които се отварят каналите на подезичната и поддолночелюстната слюнчена жлеза.
Тяло, притежаващо две повърхности – долна и гръб, които се срещат в заоблен ръб. По гръбната повърхност има надлъжна бразда и отворена напред V-образна бразда, зад която лежи задънен отвор и езиковата сливица.

Както вече споменахме, езикът е мускул, но всъщност ви излъгахме леко. Е, това е вярно, но само отчасти: езикът наистина е съставен от много групи мускули. Тези мускули се движат в различни посоки, за да извършат всички движения, които съзнателно или не правим с езика си. В предната си част езикът е много гъвкав и може да се движи много, а в комбинация със зъбите и устата ние говорим. Тази част също така ви помага да се храните, като помага храната да се движи из устата ви докато дъвчете. Езикът ви също така избутва храната до гърлото, когато е сдъвкана, за да можете да я преглътнете.
Мускулите в задната част на езика ви помагат да издавате някои звуци и да произнасяте букви, като „к“ и „ж“. Опитайте да кажете тези букви бавно и ще почувствате как в задната част на езика нещо се движи срещу горната част на устата ви, за да създадете звуците. Тази част е важна и при храненето. След като храната е сдъвкана и смесена със слюнка, мускулите на езика започват да работят. Те се движат и малко по малко избутват храната заедно със слюнката в хранопровода – нещо като тръба, която води от гърлото до стомаха. Имаме и още един въпрос за вас: Чудили ли сте се какво ви пречи да си глътнете езика? Погледнете се в огледалото и вижте какво има под езика ви. Това е вашата френула. Тя е една мембрана (тънък слой от тъкан), която свързва езика ви с дъното на устата. Ето това пречи да глътнем езика си! Оставихте ли вече огледалото, недейте още, вземете го пак. Погледнете езика си отново, но този път се вгледайте внимателно в горната му част. Забележете колко е груб и неравен точно там. Това е така, защото върхът на езика ви е покрит със слой от подутини, наричани папили. Има две групи папили: механични и вкусови.
Механичните папили биват нишковидни и конични.
Нишковидни папили – те са най-многобройни, разполагат се по горната повърхност на езика и имат механични и тактилни функции.
Конични папили – те са по-малко на брой и се отличават от нишковидните папили с по-широката си основа.
Вкусовите папили биват гъбовидни, листовидни и жлебовидни.
Гъбовидни папили – имат гъбовидна форма и се разполагат предимно по страничните ръбове и гърба на езика. Техният епител е невроговен поради което имат червеникав цвят. В тях се наблюдават вкусови луковици.
Листовидни папили – намират се по ръбовете на езика и имат широка основа. Те са малко на брой и съдържат вкусови луковици.
Жлебовидни папили – те са най-големите папили на езика. Те са 6 до 12 на брой. Лигавицата на браздата съдържа вкусови луковици и жлези.
А как усещаме вкуса ли? Всяка вкусова лигавица се състои от вкусови клетки, които са чувствителни, микроскопични косъмчета наречени микровласинки. Тези малки косъмчета изпращат съобщения към мозъка, който интерпретира сигналите и определя вкуса.
Идентифицирането на вкусове е начин устата да каже на мозъка ни какво става, а в някои случаи дори и да ни предпази. Случвало ли ви се е някога да пиете прясно мляко, което има странен вкус? Когато млякото „удари“ вкусовите рецептори, те изпращат нервни импулси към мозъка: „Млякото има странен вкус!" След като вашият мозък разчита нервните импулси и разпознава вкуса като опасен, а вие знаете, че не трябва да пиете това мляко. Някои неща могат да направят вашите вкусови рецептори по-малко чувствителни, като студени храни или напитки. Например един леденостуден сок няма същия вкус като топлия, може би сте забелязали това, нали? Ако смучете кубче лед, преди да ядете храна, която не ви харесва, няма да забележите, че има лош вкус.

Последния път, когато сте имали настинка и носа ви е бил запушен, забелязахте ли, че храните нямат толкова силен вкус, както обикновено? Е, това е така, защото езикът ви не може сам да определи всички вкусове – той прави това с помощта на носа.
Носът ви помага да усетите храните чрез мириса, преди да отидат в устата ви. Силните миризми дори може да объркат вашите вкусови рецептори. Направете си следния експеримент: опитайте се да държите парче лук под носа си, докато ядете ябълка. Какъв ли е вкусът на ябълката? Езикът ви също получава помощ и от зъбите, устните и устата. Зъбите помагат на езика да смила храната, тъй като той смесва храната в устата ви. Освен това без зъбите, устните и небцето, езикът не би бил в състояние да формира звуци, думи.
Слюнката е също приятел на езика. Тя помага на езика, като го държи влажен, а това е много важно за него. Слюнката намокря храната и помага по-лесно да се сдъвче и преглътне.

И ако всичко това не ви е достатъчно, за да разберете колко важен, но подценяван е езикът, то прочетете и това. Езикът ви предпазва дори от болестите. Има една част от него, която съдържа нещо, наречено езична сливица. Lingual е медицинската дума за нея.
С всички тези приказки, смесване на храни, преглъщане, вкусване и борба с бацилите, няма как да не се запитаме езикът ни почивали си някога изобщо? Не. Дори когато сте заспали, езикът ви е зает с бутане на слюнка в гърлото. Това е хубаво нещо, защото иначе щяхме здраво да олигавяме възглавниците си, което не е никак приятно.

След всичко това един съвет от нас: пазете езика си в тип-топ форма, като го миете заедно със зъбите си и избягвате много топли или много студени храни. Повярвайте, да изгорите езика си с нещо топло никак не е забавно!

Снимка: sxc.huКоментари
1 коментар

Симона Тодорова, 13 г.,

Публикувано на 23.08.2017

Не знаех повечето неща за езика. Благодарение на вашата статия вече съм много по-информирана за езика.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град