Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | За какво ни е тази ушна кал?

За какво ни е тази ушна кал?

Аз детето | 2018-10-17

За какво ни е тази ушна кал?

Тя е лепкава, тя е жълто-кафява, тя е странна и излиза от ушите ни... Не се тревожете, не са ни обсебили извънземни или духове и определено не сме заразени от нещо. Всички имат това! То си седи там в ушите ви и от време на време го чистите с някоя и друга клечка за уши. Въпреки това това жълто-кафяво нещо трябва да си стои точно там и да не го закачаме. Сигурно вече се досещате, че говорим за ушната кал. Но какво е тя всъщност, откъде идва и защо ни е необходима?

Ушна кал се създава не в някоя локва, а във външния ушен канал. Това е зоната между плътната част на ухото от външната страна на главата ви (частта, която можете да видите) и средното ухо. Кожата във външния ушен канал има специални жлези, които произвеждат ушна кал. Фантастичното име на този восъчен материал е церумен. Тя си е наистина фантастична, нищо, че я наричаме „кал“. Нейната цел е да предпази ушния канал от инфекции и бактерии. Микрочастици, прах от въздуха и други подобни могат да увредят тъпанчето, ако ушната кал не ги спре. Освен това в ушната кал се съдържат вещества, които се справят с инфекции в ранен етап.

Малко хора знаят това, но ушната кал всъщност се самопочиства, когато вече не е нужна. След като е обрала всички бактерии и вируси тя бавно се промъква през външния ушен канал до отвора на ухото след което, когато се къпете тя просто пада заедно с водата. Нищо, че не я виждате. Когато пък дъвчете храна или дъвка – това също я изтласква навън.

Само в някои редки случаи ушната кал може да се произвежда повече от необходимото. Тогава тя дори запушва ухото, но не бива да я махате сами. В такива случаи се ходи на лекар, който знае как да промие ухото ви. А ако имате нормална ушна кал как можете да я махнете? Никак – просто не трябва! Повечето деца не трябва да правят нищо специално за премахване на ушна кал. Ако си миете косата редовно, това е достатъчно, за да поддържате ушите си чисти.

Можете да избършете външната част на ухото си с кърпа или клечки за уши, но никога не бъркайте с тях вътре. Не правете същото и с пръсти или каквото и да било друго. Ухото и тъпанчето, което се намира в него са много деликатни и може да ги нараните без да искате. Освен това помнете, че не е добре да си чистите ушите всеки ден, защото така лишавате ухото от ушна кал и го излагате на опасност от развитие на инфекции.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град