малък готвач

Начало | малък готвач | Вкусно и красиво кралско цветно желе

Вкусно и красиво кралско цветно желе

Аз детето | 2016-02-05

Вкусно и красиво кралско цветно желе

Желето е един от най-интересните, но и най-пренебрегвани десерти. Може би, защото изглежда странно – гладко е и леко се движи насам-натам, но от нас да знаете, желето не отстъпва на никой шоколад, а и къде по-интересно от него. Знаете ли какви неща можете да сътворите само с няколко пакетчета цветно желе – красота достойна за кралски пир. Всъщност знаете ли, че някога желатинът е бил смятан за синоним на богатство? Преди много години само богатите семейства са могли да си го позволят и съответно да си приготвят десерти с него. На всяка кралска вечеря или празненство задължително имало цветно желе за десерт. Освен това приготвянето на желе се смятало за истинско майсторство в готвенето. Било символ на кулинарна изтънченост. Сега ви предлагаме и вие да си осигурите една такава изтънченост и да се покажете като истински майстори на десертите с тази рецепта за вкусно и красиво кралско желе.

Идеално за приготвяне за събота и неделя, а и за гости – те определено ще бъдат впечатлени от този интересен цветен десерт.

Необходими продукти:

  • Няколко пакетчета готово цветно желе – ние лично в близкия магазин намерихме червено, оранжево, жълто, зелено, синьо и лилаво, но и с по-малко цветове пак няма да се получи никак зле.
  • 2 пакетчета желатин
  • 2 чаши прясно мляко
  • 4 супени лъжици захар
  • вода
  • купички, в зависимост от броя желета
  • тавичка

Един съвет от нас: когато взимате желета, вземете само от една марка, дори друга да има повече цветове, защото често вкусът им се припокрива или се правят по различен начин и ще стане по-трудно. Лично ние предпочитаме „Monami“, защото се приготвят по-лесно.

Да готвим:

Първо пригответе желетата според указанията на опаковката. Нашите се правят по следния начин:
Слагаме 300 мл вода в тенджерка да се затопли. Ако не сте сигурни, че можете да работите добре с печката, помолете някого за помощ. След като се затопли добре слагаме в купичка, където предварително сме сложили желето на прах и бъркаме около 5 минути, след това оставяме да стегне. Така правим с всички желета. Но пък има и по-лесен начин, срещали сме в кофички направо готови цветни желета, можете да си вземете и от тях и тогава ще пропуснете изцяло тази стъпка.

След като цветните желета са добре стегнали, внимателно ги нарежете на кубчета и ги поставете в тавичка, не е нужно да ги редите – даже напротив, ако са по-разбъркани, ще стане по-добре.

След това идва ред и на по-трудната част с желатина. Изсипете две кафени чашки студена вода в купичка и прибавете двете пакетчета желатин. Разбъркайте леко и оставете да набъбне. След това го пуснете в микровълновата за не повече от 20 секунди и разбъркайте отново. Добавете към него млякото и захарта и отново разбъркайте, докато стане хубава бяла смес. Изсипете сместа при цветните блокчета в тавичката и леко разбъркайте пак, за да се смесят добре. Оставете така поне за половин час, за да изстине, а след това приберете тавичката в хладилника за 4 часа или за цяла нощ.

Когато времето мине извадете и нарежете на квадратчета. Получава се интересен цветен десерт, не мислите ли? По желание можете да гарнирате всяко парче и със сметана или плодове по ваш вкус.

Вижте още:
Уникално светещо желе
Да си направим желирани червейчета
Невероятно вкусно-гнусен десерт



Коментари
1 коментар

Мария , 35 г.,

Публикувано на 27.03.2017

Здравейте, въпреки изминалото време от написването на статията, искам да споделя , че никъде в София не намирам готови крем -желета!?!? Намирам само желатин, с който да си желирам компот например,но не е същото. Бихте ли ми казали откъде да намеря готови желета с вкус и цвят на плодове ? Благодаря.

От редакцията: Здравейте, лично ние сме си купували от Пикадили и от хипермаркет Хит. Наличните марки понякога са различни от споменатата от нас, но са в плоски картонени кутии и вътре има няколко пликчета с желе на прах със съответния цвят, каквото би трябвало да се получи.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град