Растения и животни

Начало | Растения и животни | Ура за снежните леопарди! Забавни факти с които да отпразнуваме, че вече не са застрашен вид!

Ура за снежните леопарди! Забавни факти с които да отпразнуваме, че вече не са застрашен вид!

Аз детето | 2017-09-21

Ура за снежните леопарди! Забавни факти с които да отпразнуваме, че вече не са застрашен вид!

Красивият и екзотичен снежен леопард е обявен за „застрашен“ от 1972 г. насам, но сега се промъква блясък на надеждата за тези прекрасни планински котки. След тригодишна оценка на процента на намаляване на популацията, Международният съюз за опазване на природата (IUCN) промени състоянието на снежния леопард на „уязвим, но не застрашен“. „Видът все още е изправен пред висок риск от изчезване в дивата природа, но не в такава голяма степен като преди“ – казват от организацията. Снежните леопарди са обект на лов заради дебелата им кожа, което води до бързо намаляващ брой на възрастните снежни леопарди в дивата природа. И докато светът все още трябва да се тревожи за броя на тези животни, можем поне да отпразнуваме новото им състояние като малка победа в борбата за оцеляването им с няколко очарователни снимки и интересни факти!

Снежните леопарди обитават високите скалисти планини в централната част на Азия. Могат да бъдат срещнати както в Афганистан, така и в Казахстан, Русия. По данни на едно проучване от 3500 до 7000 са снежните леопарди, живеещи в дивата природа, а 600-700 живеят в зоологически градини. Точният брой на онези, които са на свобода не може да бъде определен.

Снежните леопарди предпочитат да живеят в стръмните скалисти райони, възвишения и клисури. Тези местообитания им осигуряват идеалния камуфлаж, за да могат да устроят подходяща засада на плячката си. Те дебнат бъдещата си жертва известно време и обикновено нападат от разстояние между 20 и 50 метра. Дългите им и силни задни крайници помагат на снежните леопарди да правят отскоци от по над 9 метра, което е 6 пъти дължината на тялото им.

Снежните леопарди имат светлосини или сиви очи, което е необичайно за големите котки – техните очи обикновено са жълти или със златист цвят. Снежните леопарди са най-активни при изгрев и залез, но рядко могат да бъдат видени сред дивата природа. За разлика от други големи котки, те не реват.

Снежният леопард е прочут с необикновената окраска на козината си – опушено-сива с жълтеникав нюанс и тъмно-сиви петна, образуващи отворени розетки. На този преливащо сиво-жълтеникав фон са разположени черни петна в характерни форми, които са най-важния ключ към идентификацията на отделните представители на този толкова интересен вид дива котка. Освен това необичайната окраска на козината на снежния леопард е наистина перфектен камуфлаж сред скалите и вечните снегове, на който съвременните ловци могат само да завиждат!

В културата на народите от Средна Азия снежният леопард е обект на голяма почит и е широко използван като хералдически символ. Да срещнеш това животно високо в планината, наистина е изключително събитие и на тайнствената му природа се приписва мистична сила като въплъщение на духове и божества.

Снежните леопарди имат големи лапи, които са като снегоходки и предпазват дивото животно от потъване в снега. Целите лапи са покрити със също толкова гъста козина, както тялото, за да ги предпазва от измръзване.

Женските раждат в някое удобно място в скалите. Малките зверчета се появяват на бял свят слепи и проглеждат едва на деветия ден. След като навършат 3 месеца, те стават напълно активни и започват да следват майката, когато тя излиза на лов и остават край нея през първата си зима. След това стават напълно независими.

Снежният леопард много обича игрите в снега, той с удоволствие се спуска от високи хълмове по гръб.

Снимки: boredpanda.com

Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град