забавна наука

Начало | забавна наука | Чуйте песента на ледниците в Антарктида

Чуйте песента на ледниците в Антарктида

Аз детето | 2018-10-18

Чуйте песента на ледниците в Антарктида

Антарктида – всички си мислим, че това е едно много студено, тихо и спокойно място на което от време на време минава само някоя бяла мечка или пингвин, които да разсеят тишината за момент. След това отново всичко става спокойно и тихо. Да, ама не е точно така! Първо белите мечки не живеят там! Второ – вярвате или не дори и ледниците издават звуци! Това са доказали учени от Колорадо, които публикуваха видео в което можете да чуете звука, който издават ледниците. По-точно: звука на най-величествения от тях на име Росса.

Този ледник е отцепило се парче лед, малко по-малко от площта на Испания. Учените са го изследвали няколко месеца и едва наскоро забелязали необичайни звуци, които издава. Геофизикът и математикът Джулиън Чапу наричат тези звуци „песен“. Те разбира се не са като музиката на любимата ви банда, но са много интересни. Можете да ги чуете тук!

Вероятно тези звуци се образуват в резултат на вибрации, които се проявяват под влияние на силни ветрове минаващи през дупките в леда и снега на повърхността. Мислите си, че това не е нищо особено, но само прочетете. Не е толкова лесно да се чуе „пеенето“, защото шумът е твърде нисък, така че учените го записват и ускоряват 1200 пъти. При провеждане на проучване за влиянието на топлия въздух върху топенето на ледниците на шелф Росса експертите разположили 34 сеизмични сензора под повърхността, за да уловят вибрациите. По думите на изследователите мелодията се формира вследствие на силни вибрации, породени от бурните ветрове в ледените „дюни“.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град