новини детски

Начало | новини детски | Тазгодишното издание на „Фермер Експо Раковски“ предлага вкусни ястия и специални събития за деца

Тазгодишното издание на „Фермер Експо Раковски“ предлага вкусни ястия и специални събития за деца

Аз детето | 2019-09-13

Тазгодишното издание на „Фермер Експо Раковски“ предлага вкусни ястия и специални събития за деца

Трето поредно издание на „Фермер Експо Раковски“ ще се проведе утре (14 септември 2019 г.) в града. Събитието ще бъде разположено на Пазар за живи животни в квартал „Секирово“. Началният час е 10:30 ч. И ако дотук смятате, че няма нищо, което да ви интересува, четете още, защото новото тази година са активностите за деца и родители, като изработка на кукли от царевична шума. Демонстрацията ще направи Маргарита Момчилова от Представителна група в село Момчиловци. Тя ще покаже тъкане на ароматни килимчета от билки и цветя, изработка на сувенири от вълна и други. Местният скулптор Владимир Сарийски ще реализира работилница за желаещите да се включат в обработката на глина и изработване на предмети от нея.

Работилницата на „Каритас“ ще демонстрира процеса на отливане на сапуни. Мария Стоева пък ще покаже техника за тъкане на колани и ширити „на Кори“, изработване на култови фигури от глина, демонстрация как се свири на кавал и представяне на народната песен „С песен трудът е лесен...“, като училище за живота, даващо примери. За най-малките и непорасналите татковци ще има въжен лабиринт, стрелба с лък и еърсофт реплики.

Част от „Фермер Експо Раковски“ за втора поредна година ще е фестивалът на селската кухня „Вкусовете от вчера“, организиран от общината. Идеята е читалищата от цяла пловдивска област да демонстрират самобитната красота на местния фолклор и кулинарните си традиции. В допълнение се реализират и демонстрации по приготвяне на традиционни храни – пиде, катми, прясно сирене, лютеница и други. Атракция на предстоящия форум ще бъде приготвянето на едно ястие, за което се носят легенди и то в обем от 500 порции. Родовите рецепти са безброй и всяка претендира да е истинската. Гозбата е известна като „Пиле лютика“, „Пиле паприкаш“, „Градинарско червено пиле“ и още много тайни наименования. Готви се винаги през късната есен, когато градините са пълни със зеленчуци. Академия „Кулинарен историк“ ще приготви митичната рецепта в „Юнашкия тиган на България“ по време на изложението. Запазено място на форума имат и занаятчиите – производители на чанове, производители на пафти, колани и аксесоари за български народни носии, чанове и хлопки и други.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град