новини детски

Начало | новини детски | С Бургас и Хасково започна „Стара хартия за нова книга“ 2019

С Бургас и Хасково започна „Стара хартия за нова книга“ 2019

Аз детето | 2019-09-09

С Бургас и Хасково започна „Стара хартия за нова книга“ 2019

Отличен старт на националната екоинициатива „Стара хартия за нова книга“ поставиха децата на Бургас и Хасково. На 7 септември 1200 малчугани от морския град се включиха в кампанията на „ЕКОПАК България“ и Книжен център „Гринуич“, която се проведе в Приморския парк, пред Пантеона. Те предадоха 7,4 тона хартия за рециклиране, получиха 1550 нови книжки и така спасиха от изсичане над 96 дървета.
 
На следващия ден още повече малки екоактивисти от Хасково участваха в надпреварата. Точно на празника на града, 8 септември, 1325 деца събраха общо 7,6 тона стара хартия, получиха 1620 нови книжки и спасиха от изсичане 99 дървета. И в двата града кампанията се проведе с подкрепата на общините и регионалните библиотеки.
 
 
Организаторите на „Стара хартия за нова книга“ Мариана Петкова от „ЕКОПАК България“ и Виктория Бисерова, управител на Книжен център „Гринуич“, изразиха своята благодарност към всички деца, които с участието си в инициативата допринасят към каузата да живеем в един по-чист свят, но и показват, че обичат книгите и са готови да изследват невероятните истории, скрити между кориците им.
 
 
Под надслов „Почисти и прочети“ събитията преминаха с много музика, танци и тематични игри, чиято основна цел беше да докаже на малчуганите, че да се грижиш за природата и да четеш е не само необходимо, но и много забавно. Ето защо децата имаха възможност да се превърнат в приказни герои на пътуващата великанска книга на кампанията, а нейното продължение „Да уловиш остров“ си извоюваха в специална викторина. Двете произведения са изработени по проект на студент от Националната художествена академия и бяха представени от „ЕКОПАК България“.
 
Други игри пък предизвикаха децата да покажат какво знаят за разделното събиране и екологията, както и за талисманите на тазгодишната кампания – детективите Агата и Лари, героите на Стийв Стивънсън от популярната поредица на издателство „ФЮТ“.
 
 
Националната екоинициатива „Стара хартия за нова книга“ продължава със събития в София на 15 септември, Русе на 28 септември и Велико Търново на 29 септември.
 
Партньори на кампанията са издателствата „Ентусиаст“, „ФЮТ“ и инициативата „Забавното четене“.
 
Каузата е подкрепена от издателствата „ТРУД“, „ЕГМОНТ“, „Книгомания“, „Хермес“, „Бард“, „Сиела“, „Софтпрес“, „Златното пате“, „Албо груп“.
 
Медийни партньори са Bulgaria ON AIR, webcafe.bg, detskiknigi.com, clubz.bg, Майко мила!, azcheta.com, az-deteto.bg, dnes.bg, purvite7.bg, noviteroditeli.bg.


Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град