новини детски

Начало | новини детски | Рекорд на кампанията „Стара хартия за нова книга“ в София – 4073 деца предадоха над 22 тона хартия

Рекорд на кампанията „Стара хартия за нова книга“ в София – 4073 деца предадоха над 22 тона хартия

Аз детето | 2019-09-16

Рекорд на кампанията „Стара хартия за нова книга“ в София –  4073 деца предадоха над 22 тона хартия

В навечерието на първия учебен ден децата на София поставиха най-големия рекорд в националната кампания „Стара хартия за нова книга“ за седемте ѝ издания до момента. Точно на 15 септември пред Книжен център „Гринуич“ 4073 малки екоентусиасти предадоха внушителните 22,4 тона хартия за рециклиране и така спасиха от изсичане 313 дървета. В замяна малчуганите получиха над 5000 нови книжки. Инициативата отново беше част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 г. и се проведе под патронажа на кмета Йорданка Фандъкова.

Заместник-кметът на Столична община по направление „Финанси и стопанска дейност“ Дончо Барбалов поздрави всички деца и родители, които се включват в акцията. „Резултатите от инициативата до момента са добри, но най-важното е, че децата се учат да опазват околната среда и колко важно е да четат“, каза той.

Тодор Бургуджиев, изпълнителният директор на „ЕКОПАК България“, отправи своята благодарност към всички присъстващи. „Тази инициатива започна през 2013 г. и всяка година с удоволствие наблюдаваме тези опашки от родители и деца, които идват, за да предадат старата си хартия, но и за да покажат, че искат да превърнат градовете си в по-добро място за живеене“.

„Това е нашата любима кампания, защото чрез нея доказваме на децата, че книгите могат да те направят по-добър и отговорен към природата и хората около теб. Но само ако опознаем хилядите невероятни истории, които се крият между кориците им“, каза управителят на Книжен център „Гринуич“ Виктория Бисерова, която поздрави малчуганите заедно със своята малка дъщеря Ида.

Невероятните таланти от „Бон-Бон“ поставиха началото на празничната програма с откъс от новия си хитов мюзикъл „Алиса в Огледалния свят“, който ще се играе само още веднъж този месец – на 29 септември в Сити Марк Център. Столичният куклен театър поздрави децата по случай първия учебен ден и деня на София с постановката „Пази детето“. А финалът на сценичната програма беше поставен от талантливите артисти от Voice academy.

Извън сцената забавленията продължиха с танци, игри и викторини, които предизвикаха малките участници в кампанията да покажат какво знаят за разделното събиране и екологията, както и за талисманите на тазгодишната инициатива – детективите Агата и Лари, героите на Стийв Стивънсън от популярната поредица на издателство „ФЮТ“. Водещата на Новините ON AIR Лилия Мустакова и репортерът на Bulgaria ON AIR Даяна Георгиева се превърнаха в посланици на каузата и помагаха на децата в избора на нова книжка.

Всички, предали старата си хартия, имаха възможност да си направят снимка за спомен в детективската фотобудка на PHOTO KING. А с помощта на фондация „Светът на Мария“ малчуганите си изработиха свои собствени значки „Стара хартия за нова книга“ и „Непознатото дете“, вдъхновени от едноименната книга на Е. Т. А. Хофман, издавана от „Ентусиаст“ и фондация „Културни перспективи“.

Десетки талантливи деца доказаха уменията си на художници в конкурса за екорисунка „Зелена София“. Събраните рисунки ще бъдат оценени от професионално жури и оповестени на фейсбук страницата на „Стара хартия за нова книга“, а най-добрите картини в трите възрастови категории ще получат специални награди. Пълните условия на конкурса вижте тук: http://bit.ly/2km86Y4

След София щафетата поемат малчуганите от Русе на 28 септември, а финалът на „Стара хартия за нова книга“ ще бъде поставен във Велико Търново на 29 септември.

Партньори на кампанията „Стара хартия за нова книга“ са издателствата „Ентусиаст“, „ФЮТ“, инициативата „Забавното четене“, фондация „Културни перспективи“ и фондация „Светът на Мария“. Каузата е подкрепена от издателствата „Труд“, „Егмонт“, „Книгомания“, „Хермес“, „Бард“, „Сиела“, „Софтпрес“, „Златното пате“, „Албо груп“.

Медийни партньори са Bulgaria ON AIR, webcafe.bg, detskiknigi.com, clubz.bg, Майко мила!, azcheta.com, az-deteto.bg, dnes.bg, purvite7.bg, noviteroditeli.bg.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град