Лаборатория

Начало | Лаборатория | Студено и изненадващо: вода се превръща в лед директно пред вас

Студено и изненадващо: вода се превръща в лед директно пред вас

Аз детето | 2020-02-18

„The snow glows white on the mountain tonight
Not a footprint to be seen...
Let it go, let it go
I am one with the wind and sky
Let it go, let it go...
The cold never bothered me anyway!“

Ако и вие си припявате тази песен, която все още не може да излезе от главата на много от нас и винаги сте завиждали за суперсилите на Елза, то вашият миг дойде! Винаги сте мечтали да правите мигновен лед? Лесно можете да го постигнете с помощта на проста наука. Е, да, засега няма да можете да строите дворци, но пък и това си е едно добро начало. Да не говорим колко ще изумите приятелите и членовете на семейството. Няма да повярват на очите си. Готови ли сте да откриете скритите суперсили на науката? Да започваме!

За да направите мигновен лед ще ви трябват:

чаша
лед
бутилка с минерална вода
Естествено и човек, на когото да демонстрирате номера!

Какво трябва да се направи:

Първо трябва да отворите бутилката с минерална вода, ако капачката е запечатана. Все едно ще пиете. След това да върнете капачката на мястото ѝ. Това се прави, защото ако е фабрично запечатана, студеният въздух ще прониква по-трудно. След това трябва да я оставите във фризера, така че да се изстуди много. Трябва обаче да внимавате, не бива да замръзва, защото тогава няма как да се получи. Необходимо е да е просто много, много студена. В зависимост от силата на фризера това може да отнеме между 45 минути и един час. Трябват ви и няколко кубчета лед. Да, без истински лед няма да стане, но пък знаете ли, че дори и при Елза не става. Никой не знае това, но тя също крие малко лед в ръката си, особено когато строи снежните замъци.

След това всичко е лесно. Поставяте 3-4 кубчета лед в чашата и изливате водата вътре. Погледнете – веднага замръзва. Точно като магия!

Разбира се това не е магия, а наука! Ето как става номерът!

Всеки знае, че когато водата се охлади до 0 градуса по Целзий, тя се превръща в лед... освен в някои случаи, когато не се случва! Всъщност, можете да охладите много чиста вода (минерална) доста под нейната „нормална“ точка на замръзване и тя да си остане течна. Този процес се нарича свръхохлаждане. Оказва се, че ледените кристали се нуждаят от зародишни точки, за да започнат да се формират и водата да стане на лед. Тези зародишни точки могат да бъдат всичко: от газови мехурчета до примеси по неравната повърхност на съда. Без тези „провокатори“, водата може да се преохлажда, оставайки течна, далеч след преминаването на точката на замръзване. Едва когато тези зародиши се „активират“, свръхохладената, но видимо течна вода, мигновено се превръща в лед.

Преди това този кристален лед, който обаче не е твърд лед, както обикновено сме свикнали да си го представяме, е всичко, което е необходимо, за да започне верижна реакция на кристализация в цялата бутилка. Разклащането на бутилката има същия ефект, затова бъдете много внимателни, когато изваждате водата от фризера. Изсипването на водата в чашата с кубчета лед създава необходимата верижна реакция. Тъй като суперохладената вода се сблъсква с ядрата на ледените кубчета, кристализацията се разпространява по потока на водата, още докато се излива върху тях. Това е всичко!



Коментари
8 коментара

Памела Стефанова, 16 г.,

Публикувано на 08.08.2017

Този фокус ми харесва, ще го пробвам.

Габриела Христова, 12 г.,

Публикувано на 13.08.2017

Много интересно ще го пробвам непременно.:-0

Нати Тодорова, 9 г.,

Публикувано на 26.02.2018

много е яко но задължително ли е да е минерална става ли с изворна или трапезна

От редакцията: Става, става. :-) Радваме се, че ти харесва.

Нати Тодорова, 9 г.,

Публикувано на 26.02.2018

благодаря за отговора в момента водата ми е във фризера и после ще вземем някоя висулка от терасата и ще пробвам

От редакцията: Супер, сподели дали се е получило. :-)

Нати Тодорова, 9 г.,

Публикувано на 04.03.2018

Ами първия път не се получи ама после стана

От редакцията: Супер, то и при нас нещата не винаги стават от първия път. :-)

Весела Колев, 29 г.,

Публикувано на 23.11.2019

Здравейте, пробвахме няколко пъти с дъщеря ми и все не се получава. Има ли някаква тънкост? Не е чак толкова лесно, както е описано

От редакцията: Здравейте, опитайте да поставите шишето с вода във фризера за около 5-7 минути, тогава вече би трябвало да се получи.

Мария , ,

Публикувано на 08.03.2020

Сега водата ни е в фризера и се надяваме да стане

Дияна Милова, 46 г.,

Публикувано на 03.11.2023

Здравейте! Пробвах няколко пъти, но не се получава. Слагах бутилката и за по-кратко време и за по-дълго, няма резултат. Моля, дайте съвет. Благодаря!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град