Лаборатория

Начало | Лаборатория | Когато науката и изкуството се слеят в едно

Когато науката и изкуството се слеят в едно

Аз детето | 2020-02-10

Когато науката и изкуството се слеят в едно

Много хора смятат, че науката и изкуството са две съвсем различни и дори противоположни неща. Докато науката е точна, в изкуството можеш да дадеш воля на въображението си и да се отпуснеш, но всъщност не е съвсем така. На всеки, който твърди това, ще кажем, че науката също може да бъде интересна и забавна, а и най-големите научни открития в света са започнали от въображението на някой, който си е мислел: „Какво ли ще се случи, ако опитам това..“. Не бива да забравяме, че и един от най-големите учени – Алберт Айнщайн, е казал, че: „Въображението е по-важно от знанието“. Защо ви казваме всичко това ли? Искаме да ви убедим да опитате този невероятен експеримент, който съчетава наука и рисуване. За него ще ви трябват няколко съвсем обикновени неща, които се намират във всеки дом: сол, лепило, водни боички. Не само, че ще се забавлявате с приказен експеримент, но ще откриете и нова техника за рисуване, за която не сте и подозирали. Сигурни сме, че ще се хареса на всички – както на по-малките от вас, така и на по-големите, защото всеки обича новите и любопитни неща. Да започваме!

Необходими са ви:

  • тубичка бяло гъсто лепило
  • сол
  • водни боички
  • капкомер
  • картон
  • тавичка или плитък тиган или кутия, в която да се побере картонът за рисуване
  • молив

Нека забавлението започне!

Първото, което трябва да направите е да поставите картона в тавата или кутията. Това се прави от чисто хигиенична гледна точка или по-скоро, за да не стане играчка плачка и да не поръсите цялата къща със сол и мама да се сърди. След това трябва да очертаете с молив картинката или формите, които искате да нарисувате: цветя, пеперудки, супер герой – каквото ви харесва. След това внимателно очертайте и запълнете цялата рисунка където е необходимо с бялото лепило, все едно рисувате и оцветявате с него. Дори тази част сама по себе си е забавна и интересна. Дори най-простите завъркулки и спирали са интересни. Сега идва и най-скучната, но необходима част. Поръсете всичко със сол, цялата картина, навсякъде където има лепило с много, много сол. Да не остане нито едно място с лепило непокрито. Дори само на този етап изглежда красиво, не мислите ли?

Сега е време и за цвета! С помощта на капкомер оцветете рисунките си капка по капка. Не е задължително всяко нещо да е в един цвят. Става уникално красиво, ако капнете малко от този цвят и малко от онзи на почти едно и също място, смесват се невероятно. Капвате една капка и още една и наблюдавате като истински експериментатори какво става, как цветовете се абсорбират от солта и как капка по капка вашите бели солни рисунки се трансформират в ярки, цветни картини.

Имайте предвид обаче, че някои експерименти са красиви, но нетрайни и този също е такъв. Възможно е солта да започне след някои и друг ден да се руши, но пък винаги можете да се позабавлявате като си направите още картинки.

Вижте още:
Гратаж – лесна и красива техника за рисуване
Рисуване със сапунени мехури
Пухкава боя, с която ще издигнете рисуването си на ново ниво



Коментари
1 коментар

Яница , 9 г.,

Публикувано на 09.07.2016

ЯКООО!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град