Лаборатория

Начало | Лаборатория | На бас, че ще успеете да вкарате яйце в бутилка ако ви кажем как!

На бас, че ще успеете да вкарате яйце в бутилка ако ви кажем как!

Аз детето | 2020-02-11

На бас, че ще успеете да вкарате яйце в бутилка ако ви кажем как!

Опитвали ли сте се някога да вкарате яйце в бутилка? Най-вероятно не, защото на кой му е притрябвало да прави такова шантаво нещо. Но освен странно, то е и доста интересно и впечатляващо нещо. Дори можете да направите и номер на приятелите си като им оставите необходимите материали и им кажете, че трябва да вкарат яйцето в бутилката без да го чупят, ронят или изобщо трябва да е цяло. Да, възможно е! Ей сега ще ви кажем как, но първо си намерете и необходимите материали, които са:

  • стъклена бутилка с по-голямо гърло, най-добре от тези, които са пълни със сок от моркови
  • твърдо сварено яйце
  • кибрит
  • лист хартия

Преди да започнете само помнете, че по-малките от вас е добре да бъдат наблюдавани от възрастен, защото все пак ще използвате огън, малко ще е, но никога не се знае.

Ето и какво точно да направите, за да стане това чудо на чудесата!

Първо обелете яйцето, а след това откъснете мъничко от листа хартия и с помощта на клечката кибрит го запалете и бързо го пуснете в бутилката. Така, докато листът още гори в нея бързо поставете обеленото яйце на гърлото и гледайте какво се случва. Първите няколко секунди най-вероятно няма да стане нищо, но после яйцето хоп... ще влезе в бутилката и ще си остане цяло.

И макар това да ви прилича на магия, всъщност е просто наука! Всичко опира до въздушното налягане. Когато пуснете горящата хартия в шишето, тя затопля въздуха вътре в него и така той се нагрява и бързо се разширява. Когато огънят загрее целия въздух и го „изхаби“, тогава пламъкът загасва, защото не може да гори без въздух. Останалият съвсем мъничко в бутилката се охлажда и заема по-малко място, упражнява по-малко въздушно налягане в бутилката. И тогава яйцето действа като уплътнение или капачка, която не дава на нов въздух да влезе вътре в бутилката. Резултатът от всичко това е, че разреденият въздух и налягането отвън всмукват яйцето в бутилката.

С яйца можете да правите и други интересни неща:
Експеримент с яйце, което след това дори може да се изяде
Почти магия: знаехте ли, че можете да ходите върху яйца
Сварено или сурово?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град