новини детски

Начало | новини детски | Рингщрасе

Рингщрасе

Калина Ценова, Виена | 2006-07-05

Рингщрасе

Утре е последният ни ден на училище за тази учебна година. Първо ще ни раздадат свидетелствата, а след това ще си направим разходка из най-големия булевард във Виена- Рингщрасе. На него са разположени красиви паркове и едни от най-важните сгради в града.

Ще започнем разходката си от най-старата сграда построена на Рингщрасе- прочутата Виенска опера. Оттам ще продължим към Бурггартен ( на български се превежда Градска градина). Едно време този парк е бил запазен само за императора и императрицата, но днес всеки може свободно да се разхожда и да се наслаждава на красивото езеро, Къщата на палмите, паметника на Франц Йозеф I. Тук се намира и паметникът на гениалния композитор Моцарт.

Продължаваме напред и достигаме Бургтор (Градската порта). В ляво е Мария-Терезия Плац. От двете страни на този голям площад се извисяват сградите на двата музея – Природо-научния и Културно-историческия. Точно в центъра е паметникът на императрица Мария Терезия. В дясно от Градската порта се простира Хелденплац. Може би сте виждали това място по телевизията, защото това е един от най-известните площади във Виена. Тук са паметниците на принц Евгений и Херцог Карл, яздещи коне, както и Националната библиотека. Тук е и старият императорски дворец Хофбург.

На пейките около двореца ще направим почивка и след това ще продължим към Фолксгартен и Ратхаус.

Нека сега и вие направите кратка почивка, а утре заедно ще продължим обиколката си из Рингщрасе. Между другото, ринг на немски означава пръстен, а щрасе е улица, което значи, че този булевард е кръгъл и ще завършим разходката си там от където тръгнахме.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град