важните неща

Начало | важните неща | Разгазирай лятото! Мисли какво пиеш!

Разгазирай лятото! Мисли какво пиеш!

Аз детето | 2019-06-30

Разгазирай лятото! Мисли какво пиеш!

Кое е любимото ви нещо за пиене през лятото? Което и да е вземете го – ама честно, това, което наистина най-много харесвате. След това погледнете етикета със съдържанието му! Някоя от съставките позната ли ви е? Знаете ли какво представлява всъщност? А можете ли правилно и бързо да прочетете името ѝ? Сигурно се питате – какво ме интересува, нали има хубав вкус и съм го купил от магазина! Е, ако обичате газирани напитки, енергийни напитки или дори диетични газирани напитки – четете – имаме да ви кажем някои важни неща за тях.

Течна захар

Когато излизате навън или просто сте някъде където се продава и кафе обърнете внимание на захарчетата в малките пакетчета. Бутилка газирана напитка с нормален размер (500 мл) съдържа около 35 от тези захарчета. Тя също така има 256 калории и не дава на тялото ви никакви хранителни вещества. Енергийните напитки съдържат почти толкова от тези захарни пакетчета. Това означава, че вие на практика пиете течна захар. Защо пиенето на течна захар е лошо за телата ни?

  • Течната захар може да ви даде кратък прилив на енергия, но след това води до чувство на умора – при това повече отколкото сте били уморени преди да изпиете напитката.
  • Тя може да ви накара да ядете повече от обикновено, което води до увеличаване на теглото. Затлъстяването, причинено от пиенето на твърде много течна захар, води до по-голям шанс за заболявания като диабет, сърдечни заболявания, метаболитен синдром.
  • Течната захар се превръща в мазнина в черния дроб, което може да причини мастно заболяване на черния дроб.
  • Течната захар прави костите ви по-слаби, увеличавайки вероятността от счупване на костите и остеопороза.
  • Течната захар и киселините в газираните напитки (без обикновената газирана вода) и диетичните напитки означават катастрофа за зъбите ви – кариес на зъбите и загуба на емайла.
  • Течната захар влияе върху начина, по който функционира мозъкът ви, което може да доведе до пристрастяване към захарта.

А какво е лошото на диетичните газирани напитки?

Както обикновените така и диетичните напитки съдържат кофеин, оцветители, консерванти и други добавки. Макар че това може да изглежда безвредно, тялото ви се представя най-добре, когато се отдалечите от изкуствените вещества. В някои диетични напитки се откриват дори мухъл, а в Mountain Dew има забавител на горенето. Звучи ли вкусно? Само защото някои напитки са без захар, това не означава, че не съдържат други вредни вещества. Те са свързани с много от същите болести, които обикновената газирана напитка може да причини.

Енергийните напитки

Нуждаете се от енергия и тези напитки са бърз начин да я получите, нали? Тази бърза енергия идва от големи количества захар и кофеин, а когато изчезне, ще се почувствате още по-уморени. Кафето и енергийните напитки имат най-много кофеин в сравнение с други напитки. Твърде много кофеин може да предизвика безпокойство, раздразнителност, сърцебиене, мускулни спазми, разстроен стомах, главоболие, проблеми със съня и други здравословни проблеми. Бъдете наясно с количеството кофеин, което пиете. Не е нужно много кофеин, за да може някой на вашата възраст да усети тези странични ефекти или да се пристрасти към него. За да получите правилния вид енергия, опитайте се да ядете добре и да получите поне 8 или 9 часа сън. Ще бъдете изумени от разликата!

Ами соковете?

Малка чаша истински сок е добре. Захарта в 100% сок идва от естествен, витаминизиран плод, без добавена захар и празни калории. Уверете се, че сокът ви е 100% плод и не прекалявайте с пиенето му. Още по-добре, просто яжте парче плод, за да получите също и хранителните вещества от които тялото има нужда.

Какво е най-добре да се пие?

Вероятно вече сте се досетили, че това е добра старомодна вода. Тя утолява жаждата и хидратира телата ни по-добре от другите – с нула захар или химикали. Добавете малко вкус към бутилката с вода с лимонови или портокалови резени. Други опции с ниско съдържание на захар включват вода с плодове и неподсладен чай.

Това означава ли, че никога повече не трябва да посягате към любимата си напитка? Не. Но заместването на сладки напитки с бутилката с вода е един от най-простите начини да изглеждате и да се чувствате по-добре. Ще се изненадате колко голяма разлика може да има. Опитайте за седмица! След като свикнете да пиете по-малко захар, може дори да решите да спрете да го правите изобщо.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град