важните неща

Начало | важните неща | Притеснявате се преди изпитване в училище? Имаме за вас няколко лесни съвета, които ще ви помогнат

Притеснявате се преди изпитване в училище? Имаме за вас няколко лесни съвета, които ще ви помогнат

Аз детето | 2020-11-26

Притеснявате се преди изпитване в училище? Имаме за вас няколко лесни съвета, които ще ви помогнат

Краят на учебната година идва скоро... Може би не толкова скоро колкото ви се иска, но все пак. Това е радостен ден за всеки ученик, защото следва една приятно дълга ваканция, любимата на всеки – лятната ваканция. Това е ваканцията с главна буква, защото през нея спокойно можете да кажете на всеки, че сега е време за почивка, а не за учене. Преди нея обаче предстои също едно много важно събитие – формирането на годишния успех! Това става чрез получаването на оценки и съответните изпитвания, които знаете как стават... Само дето много деца се сблъскват с един проблем, когато трябва да станат или просто да кажат пред класа и учителката си всичко, което са научили или да отговорят на няколко въпроса и често не успяват. При това не защото не си знаят, напротив, научили са всичко, но просто не харесват да говорят пред публика. Дори и само погледът на учителя, независимо от това, че е мил може да ви накара да забравите всичко и изведнъж да се почувствате доста некомфортно.

Стоите си там като елен пред фарове и не знаете какво да направите. Устата ви е суха, дланите са потни и изведнъж ви става твърде горещо. Това е ужасно, но какво точно става... Всъщност нищо страшно, просто изпитвате нещо, което се случва на много хора. Най-общо то се нарича „сценична треска“. Много хора, включително известни актьори, спортисти и музиканти изпитват същото, когато трябва да представят нещо пред публика. Както те, така и вие чувствате вид стрес и затова тялото ви реагира, както би сторило и при физическа опасност. Но след като толкова много хора изпитват подобно нещо, не би трябвало да е такъв проблем, нали? Не, разбира се, но понякога може и да бъде и да повлияе на представянето ви и на самочувствието. За щастие има някои полезни неща, които можете да направите, за да не се почувствате зле и това да не ви се случва и ние сме готови да ги споделим с вас.

Най-добре е да го практикувате. Знаете, че е възможно да бъдете изпитани или пък трябва да представяте доклад или презентация. Тогава отделете малко време да разкажете урока или презентацията пред огледалото. Това помага много. Също така се хранете здравословно и спортувайте редовно. Това може и да изглежда така сякаш няма връзка, но всъщност е доказано, че помага да се справите със „сценичната треска“. Също така очаквайте да изпитвате тези чувства и си напомняйте, че се случва на всеки. По този начин, когато наистина ги изпитате, те няма да ви изненадат. Очаквайте ги и бъдете готови за тях. Когато това наистина се случи те няма да ви се струват чак толкова страшни и няма да им обърнете чак толкова внимание. Въпреки това ако ви сварят неподготвени вдишайте дълбоко и помислете колко добре ще се справите. Накрая бъдете естествени, дори можете да споделите на учителя или класа, че леко се притеснявате. Това ще ви помогне да спрете притеснението, а те непременно ще ви разберат, защото сме убедени, че също са се чувствали така, при това не един и два пъти!

Снимки: pexels.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град