новини детски

Начало | новини детски | Песента „Жмичка“ взе първо място в конкурса „Сладкопойна чучулига”

Песента „Жмичка“ взе първо място в конкурса „Сладкопойна чучулига”

Аз детето | 2010-07-07

Песента „Жмичка” спечели първа награда в конкурса за детска песен „Сладкопойна чучулига”, чийто гала-концерт се проведе в Бургас. Автор на текста е бургаският поет Ваньо Вълчев, музиката е на Димитър Киров, а аранжиментът - на Руслан Карагьозов.
Второ място взе песента „Играчка-плачка” с музика и текст на Красимир Милетков и аранжимент Борис Чакъров. Третото място беше присъдено на „Как така” с текст на Красимира Стаменова, музика и аранжимент – Таня Владева. Песните-победители бяха определени от жури от утвърдени музикални професионалисти с председател Виктор Чучков. 
Детско жури отличи песента „Само лято” с музика, текст и аранжимент - Петър Писарски. Наградата на Съюза на българските композитори отиде при Руслан Карагьозов и Йордан Гошев, а тази на името на Иван Пантелеев беше присъдена на композитора Вячеслав Кушев.

До финалния етап на конкурса тази година бяха допуснати 11 новосъздадени, незвучали досега песни от над 40 подадени за участие. Те бяха изпълнени на сцената на Летния театър в Бургас от солистите и вокалните групи на детски хор „Милка Стоева” към Младежки културен център. По повод 30-годишнината от създаването на „Сладкопойна чучулига”, в концертната вечер беше включен и букет от емблематични, обичани от поколения българи детски песни, създадени през годините на фестивала.

Националният конкурс за детска песен „Сладкопойна чучулига” се организира от Община Бургас и сдружение „Сладкопойна чучулига” със съдействието на Съюза на българските композитори и БНР. Това е  най-престижният конкурс за песни за деца у нас и единственият,  който продуцира нови детски песни. Първото му издание е през 1980 г. по идея на видния бургаски композитор Иван Пантелеев. През годините в „Сладкопойна чучулига” са взели участие повече от 100 автори, създали над 400 песни. 
 



Коментари
4 коментара

Джани Дауд, 10 г.,

Публикувано на 08.07.2010

браво мойто момиче да ти кажа 4е продължавай напред защото и аз спечелих от конкурс на 1 място във димитовград

НаЙ-яКоТо МоМиЧе , ,

Публикувано на 12.07.2010

Честито на всички.

Алекс Стамболийски, 10 г.,

Публикувано на 13.07.2010

продължавайте напред

Габриела Георгиева, ,

Публикувано на 01.09.2010

какъв сладур

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град