Растения и животни

Начало | Растения и животни | Пандите са най-застрашените животни

Пандите са най-застрашените животни

Аз детето | 2013-12-04

Пандите са най-застрашените животни

Високо в гъстите бамбукови гори на мъгливите и дъждовни планини в Западен и Централен Китай живее един от най-редките бозайници в целия свят – гигантската панда. Наричана също само панда, бамбукова мечка или пъстра мечка.
Пандата е най-уникалната мечка в света и макар че от вида й са останали много малко екземпляри, всеки я разпознава. Никой не може да устои на това сладко, пухкаво животно с големи черни очи. Тези пъстри мечки са много добри катерачи и добри плувци ако се налага. Също така са и много срамежливи и затова цветът на козината им е такъв, че трудно да могат да се забележат в гората. В диво състояние са останали само около 1000 панди, което ги прави силно застрашен от изчезване вид.

Пандите не ядат почти нищо друго освен любимия си бамбук – неговите листа и стебла. Понякога разнообразяват диетата си с месо, плодове, цветя, трева и ядки, но бамбукът заема 99 процента от менюто им. Това обяснява защо на почти всички снимки или картинки с панда, я виждаме как яде стръкчета бамбук. Пандите ядат много бързо, но въпреки това извършват тази дейност по 12 часа на ден. Това може да ви се струва тъп начин да прекараш половината си ден, но тези черно-бели мечки имат много основателна причина. Те смилат само около една пета от това, което ядат, а и като цяло бамбукът не е никак питателна храна. Листата са най-вкусните, но и жилави части на това растение и пандата прекарва много време докато ги откъсне и сдъвче. Затова ако една панда иска да е здрава и добре нахранена трябва много да се концентрира върху яденето. Също така трябва да яде и много – тези животни са така устроени, че трябва да поглъщат храна равна на 15 процента от теглото им. Затова и се стремят да ядат колкото се може по-бързо.

Голямата панда достига на дължина 120 -150 см и тежи от 30 до 160 кг. Опашката и е дълга около 12 см. Има отличителна oкраска, като козината и е гъста и мръсно бяла. През плешките и предните крака минава широка черна ивица. Задните крака са черни, има черни петънца по ушите и около очите.  Широките и масивни зъби на бамбуковите мечки са специално приспособени за дъвчене и стриване на бамбукови части (главно стръкове). За да откъснат парче от стеблото или листо от това вкусно растение на помощ идват и предните им лапи. Те са така устроени, че между петте "пръста" имат "палец". Това всъщност е кост, която е обърната срещу останала част от лапата. Тази кост позволява на пандата да задържи здраво бамбука.
Има много видове бамбук, но само два от тях растат на тази височина, на която пандите живеят. Преди време тези мечки са могли да се движат от един планински връх на друг в търсене на храна. Днес обаче, "благодарение" на хората местата, където този бамбук расте непрекъснато намаляват. Хората изсичат горите от бамбук, за да добият повече обработваема земя. С това действие местообитанията на пандите стават все по-малки. Както казахме дивите панди са и много срамежливи животни и затова не могат да ядат бамбук там, където живеят хора. Понякога, когато бамбукът в района обитаван от тези животни изчезне напълно те гладуват и умират, защото не са в състояние да се преместят в друг район, който е заселен от хората. Затова тяхната популация намалява с всяка година. Хората ги застрашават и като ги убиват, заради хубава им черно-бяла кожа.

В момента не само в Китай, а и по целия свят са създадени много неправителствени служби, които усилено работят по този въпрос. Те се опитват да държат хората далеч от бамбуковите гори, а също и да ги поддържат, за да може тези животники спокойно да пътуват от планина на планина и свободно да консумират любимото си и много важно за тях растение.



Много интересна е и историята за откриването на това животинче. Йезуитският мисионер и естествоизпитател Арман Давид открива козина и кости от панда през 1869 г. и ги изпраща в Париж, като дава на пандата името „черно-бяла мечка“. За първи път европейци се срещат с истинска дива голяма панда по време на експедицията на Валтер Щьоцнер от 1913-1915 г. Голямата панда някога е обитавала големи площи в Китай и Бирма, но унищожаването на горите от човека, както и бракониерството, са причина за ограничаване на местообитанията на вида до няколко малки и усамотени бамбукови гори. Те се намират основно в планинските райони в Съчуан в Китай, но също и в съседните области Гансу и Шънси и източния дял на тибетските високопланински области.
 

Полезни факти за пандата:

  • Пандите живеят до около 30 години, когато са в плен.
  • След шестгодишна възраст женските могат да раждат малки.
  • Раждат по едно или две малки на всеки две години. Около 4 месеца малките сучат само мляко, а след това майката панда започва да ги храни и с бамбук.
  • Пандите обикновено живеят сами. Събират се за кратко само, за да създадат поколение.
  • Младите панди остават с майките си до 18 месечна възраст.
  • Уловена, голямата панда прави маймунджилъци, които се радват на вниманието на случайните зрители. Въпреки това, пандата всъщност в известна степен е сприхава и избухлива.
  • Китайското правителство си е създало практика да подарява или да дава назаем големи панди на други държави в знак на приятелско отношение.
  • Су-Лин, първата голяма панда, показана на запад, достига САЩ като бебе през 1936, и до смъртта си през 1938 е една от най-популярните атракции в зоопарка Брукфийлд близо до Чикаго. Две други големи панди — една мъжка и една женска — са подарени на САЩ от китайското правителство през 1972. Те са настанени в националния зоопарк във Вашингтон. Оттогава насам още няколко зоопаркове са получавали панди.
  • Китайците са разрешили само 40 панди да напуснат родната им земя.


Вижте още:
История за панда
Снупи пандата
Пандите-намаляват в световен мащаб

 



Коментари
2 коментара

Karina miteva, 8 г.,

Публикувано на 11.01.2014

*haresva mi kakste go izmislili

Хрстиян Петров , 10 г.,

Публикувано на 29.11.2016

Пандите са яки

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град