България

Начало | България | Паметник на Гоце Делчев

Паметник на Гоце Делчев

Стефани Попова, 13 г., София | 2006-07-23

Паметник на Гоце Делчев

Високо в Пирин планина, в местността “Попови ливади” се намира този паметник на Гоце Делчев. Той е нов, едва от пет години и не е познат на много хора.

Гоце Делчев е роден през 1872 година в гр. Кукуш. Завършва гимназия в Солун, а след това учи във Военното училище в София. Учителства в Ново село, Щипско и гр. Банско. Във ВМОРО е привлечен от Даме Груев и по-късно се превръща в ръководител на организацията. През март 1903 г. Г. Делчев извършва много смел атентат като взривява моста на река Ангиста на ж. п. линията Солун – Одрин, но само два месеца по-късно загива при турска засада до село Баница. Неговата смърт е един от най-тежките удари върху ВМОРО.

Странно въздейства този паметник на загиналия съвсем млад революционер, издигнат високо в планината на откъснато от градския шум и движение място. Тук няма поставените по протокол венци и големи букети, не се чуват политически речи и никой не идва организирано от училище. Но всички туристи неминуемо спират пред паметника, замислят се за делото на Гоце Делчев, за неговата смелост и саможертва. И много често могат да се видят малки букетчета от дъхави горски цветя, оставени от нечия ръка с благодарност и почит, защото е време да спрем да спорим чии герой е Гоце Делчев – на България или Македония и доколко е велико неговото дело, а да приемем словата му:

“Аз разбирам света единствено като поле на културно съревнование между народите.”.



Коментари
2 коментара

История , ,

Публикувано на 27.03.2011

Паметникът на Гоце Делчев в Попови ливади е монтиран там 2003г.,но е създаден през 1980г. от скулпторът Крум Дерменджиев.Бил е монтиран в ШПЗО Враца,но след закриване на школата се премества в присъствието на скулптора,архитекта и президента Георги Първанов.

очевидец , ,

Публикувано на 06.02.2020

Авторът на паметника е Крум Дерменджиев, на откриването му през 2003 бяха заедно със сина си Борис Дерменджиев. Беше пълно с народ, голямо събитие.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град