Растения и животни

Начало | Растения и животни | Още невероятни растения, които са майстори на камуфлажа

Още невероятни растения, които са майстори на камуфлажа

Аз детето | 2019-07-26

Още невероятни растения, които са майстори на камуфлажа

Готови или не, идвам! Играта на криеница е една от най-великите радости на детството от много поколения насам. Знаете ли обаче, че това го могат не само хората, но и доста видове животни. Но в дивата природа криеницата не е просто игра. За мнозина това е битка на живот и смърт! Въпреки това е доста интересно да се разбере кои животни как се крият, някой от тях са превърнали това в изкуство и невероятно майсторство. Струва си да се прочете и да се разбере! Ако някога сте учили за хранителната верига в природата, знаете, че много от животните обичат да похапват растения. И макар растенията да не мислят като нас или да говорят или дори да ходят, със сигурност предпочитат да са вкоренени здраво в земята, вместо да попаднат в търбуха на някое животно. Но такъв е животът! Освен това растенията не могат да се защитят достатъчно, затова не е чудно, че дори и те като много животни често използват камуфлаж, за да се скрият или пък за да привлекат храна – това също се случва. Камуфлажът е начин на криене, който позволява на животно или растение да се слее с околната среда или по друг начин да остане незабелязано от животните. Хищниците също понякога използват камуфлаж (маскировка), за да не бъдат забелязани от тяхната плячка.

И докато сме свикнали само представителите на фауната да владеят тази техника, то трябва да ви кажем, че и някои видове от флората са много добри в „играта на криеница“. Сега ще ви покажем и най-добрите!

Живи камъчета (Lithops)

Сигурно само от името се досещате каква точно е дегизировката на тези цветя. Те се срещат най-често в Южна Африка, но много хора по света ги гледат у дома заради интересния им външен вид и малките им изисквания. И макар да не сме опитвали, знаем че хората в Африка обичат да ги ядат и за тях те са цял деликатес. От тях правят салата, сосове, задушават ги, пържат ги. Точно затова живите камъчета се дегизират като... камъчета. За тяхно съжаление обаче природата не е измислила всичко за тях, защото когато разцъфнат не могат да се скрият. Цветовете им са ярки и много красиви.

Росянка (Drosera)

Росянката е едно от уникалните растения и почти единственото, което всъщност използва своите възможности не за да се крие, а точно обратното – да привлича храна. Знаете ли, че това цвете всъщност расте върху почва в която почти няма хранителни вещества, но не му пречи, защото си ги набавя от другаде. От насекомите, които яде, като ги привлича със сочните си капчици на върха на листата си. Те са неустоими за насекомите, търсещи сладък нектар, но това е само номер с който да бъдат уловени от растението. Те само приличат на нещо вкусно, а всъщност са лепкав капан за насекоми. Повече за уникалното растение можете да прочетете като кликнете тук!

Bouquila trifoliota

Вярвате или не това всъщност е повече хамелеон отколкото растение или поне се държи повече като животното. Среща се най-често в горите на Чили и Аржентина и буквално може да приема формата на другите растения до които се намира. Докато се увива около дървета или други растения то променя, формата, размера и цвета си, за да прилича на тях. Ако пък се е усукало около две различни може да се промени, имитирайки двете едновременно. Толкова е уникално, че дори учените все още не могат да си обяснят как точно го прави.

Първата част за мимикриращите растения можете да прочетете тук!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град