Растения и животни

Начало | Растения и животни | Моржът – това интересно животно

Моржът – това интересно животно

Аз детето | 2019-08-26

Моржът – това интересно животно

„По бреговете на островите и на обширните плаващи ледове сред Северния ледовит океан живее един интересен родственик на тюлените. Той предпочита най-студените части на океана, а нерядко може да се види и по ледовете на самия Северен полюс. Това е моржът. Отначало през бинокъла аз видях група животни, плуващи в неголямото пространство между кораба и брега. Движението на колосите във водата правеше впечатление с удивителната си лекота. С мощни удари на перките те се издигаха на повърхността, вдишваха свеж въздух и, извивайки се в дъга, отново стремително изчезваха под водата. Незабравимо впечатление правеха огромните мощни самци с дълги мустаци и огромни кучешки зъби. Отначало ме удивляваха застаналите нащрек ескимоси, но Лео ни обясни, че ако силният самец подуши миризма и се изплаши, той може да се нахвърли на корабчето и да го повреди с удар на огромните си зъби. През миналата година точно такова нещо се случило: огромен стар морж пробил дупка в борда на неговото корабче.“
(X. Зилман, 1972 г.)

Сигурни сме, че тази кратка история няма как да не ви плени и да не искате да научите повече за тези така интересни животни. Знаете ли, че винаги сме смятали, че пухкавата козина е нужна на животните, за да могат да се спасят от студа. И ето ти ги моржовете... Те, както вече прочетохте, живеят на много студени места с вечни снегове и много лед. Освен това прекарват много време в ледената вода. Но ето – по кожата им няма нито едно косъмче. Не е ли това доста интересно?

Оказва се, че тези симпатяги имат съвсем друга защита от студа. Грубата им кожа достига дебелина до 4 сантиметра, а освен това имат дебел слой подкожна мастна тъкан. Една четвърт от тялото на животното е мазнина! И ето това е, което ги пази от невероятния студ. Този морски великан е и отличен и много бърз плувец, може и да ви изглежда дебел и бавен на сушата, но във водата е като кола от Формула 1. В продължение на няколко дни моржът може изобщо да не излезе от водата. Там почива и дори спи. Торбичките за гърлото ще се надуят и подобно на спасителна жилетка ще го придържат близо до повърхността, така че само муцуната със смешни мустаци да стърчи над водата. Всъщност над водата стърчат много такива муцуни, защото живеят в групи по над 10 екземпляра и всяка година правят дълги пътувания във водата, за да си изберат подходящото място за живеене.

Моржовете са и много внимателни! Веднъж решили да излязат от водата, те не го правят изведнъж, а лекичко се приближават към брега, като дълго време издават звуци подобни на мърморене, така всъщност обменят информация помежду си, дали е безопасно. А веднъж излезли, почти веднага първо заспиват изморени от дългото пътуване. Ако плажът е малък, новопристигналите моржове се изкачват по гърбовете на другарите си. Въпреки големите си размери тези животни всъщност са доста миролюбиви. За да се защитават или по-скоро, за да плашат евентуалните си нападатели като цяло моржовете имат много дълги зъби, които растат от долната им челюст, а дължината им може да достигне до цял един метър. Те всъщност почти не ги използват в битка, а просто плашат с тях враговете си и то често доста успешно. В животинския свят, който има нещо такова, което е видимо е страшен и почти никой не го закача. В действителност обаче не това е главното предназначение на тези зъби. Когато иска да излезе от водата или да се качи на парче лед в нея, моржът използва дългите зъби като котва. Подава първо главата си и забива зъбите в земята или леда, а след това изтегля и останалата част от тялото си.

Освен това служат и за каквото служат зъбите най-често – за хранене! Гмуркайки се на дълбочина от 50 м, той пълзи по дъното, изравяйки калта със зъбите си. След това всякакви мекотели и ракообразни започват паникьосано да плуват насам-натам и моржът ги улавя. Изкарва ги на брега и с помощта на големите си зъби чупи всякакви черупки при необходимост. В търсене на храна, моржът може да бъде подпомогнат от чувствителните си мустаци, които са в състояние да уловят и най-малкото движение във водата. Мустаците са гъсти, твърди и силни, като желязна четина. С такава „четина“ моржът може дори да откъсне парче кожа от полярна мечка, ако се осмели да го атакува.

Уникални животни, но за нещастие бебета не се раждат често, около веднъж на четири години. Моржът кърми малкото си поне една година, защото зъбите му започват да растат след това време и докато е малко, то не може да дъвче или да лови храната си само. Моржът не изоставя малкото си цели пет години и общува с него използвайки богат набор от звуци, а ако бебето е в опасност – голямото животно ще притисне бебето към плавника си и ще плува далеч от опасното място.

Научили се да плуват, те все още се държат близо до майките си. Малките моржчета лесно се уморяват от плуването и тогава се покатерват на първия гръб от групата животни, които са намерили и никой от моржовете няма да откаже да помогне на бебето. И дори след като навършат две години, младите животни все още остават с майките за известно време, научавайки триковете на живота.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град