За родители

Начало | За родители | Огромен интерес предизвика второто онлайн издание на „Форум бременност и детско здраве“

Огромен интерес предизвика второто онлайн издание на „Форум бременност и детско здраве“

Аз детето | 2020-06-15

Огромен интерес предизвика второто онлайн издание на „Форум бременност и детско здраве“

При голям интерес премина второто онлайн издание на „Форум бременност и детско здраве“, което се проведе на 13 юни и се излъчи на живо от сайта Puls.bg. Утвърдени специалисти поясниха кога болката по време на бременността е сигнал за нужда от медицинска помощ, кога едно раждане е усложнено и кои са първите тестове на новородените. Акушер-гинекологът д-р Ирена Шикова уточни, че болката през трите триместъра е различна.

„В началото на бременността много пациенти се смущават от усещането за тежест ниско долу в корема. Но това е нормално, тъй като матката се разширява“, заяви д-р Шикова.

Специално място във второто онлайн издание на „Форум бременност и детско здраве“ беше отделено и на темата за пълноценното развитие на бебето. Биотехнологът Деница Венкова припомни, че основните органи на бебето се формират през първия триместър, затова е нужно бременните да приемат допълнително важни витамини и минерали.

„Фолиевата киселина е много важна за развитието на тъканите и за клетъчното делене. Важно е да се осигури и витамин D за имунната система, магнезий, калций, желязо, омега-3 мастни киселини. Омега-3 мастните киселини са важни за нормалното ембрионално развитие на мозъка и зрението на бебето“, поясни Венкова.

И този път Форумът на Puls.bg постави темата за ролята на акушерката.

„Ние сме тези, които трябва да посъветваме бременната какво да прави, така че да подготви организма си, психиката си, семейството си, дома си, така че да има спокойна бременност и раждане“, обясни акушерката Даниела Ваклинова в разговор с главния редактор на Puls.bg Румяна Тасева, която бе водещ на онлайн изданието.

Кога едно раждане е усложнено и кои са най-честите усложнения, разясни изпълнителният директор на II САГБАЛ „Шейново“ д-р Румен Велев.

„Нормално раждане отговаря на няколко условия: раждане на един плод, да е с главично предлежание, да мине по естествен път през родилните пътища, плодът да е жив, да е с тегло не по-малко от 2500 грама. И това трябва да се случи до 14 часа за жени, които раждат за първи път, след началото на родилната дейност, и до 10 часа за жени, които раждат за пореден път. Ако раждането не отговаря на тези изисквания, говорим за усложнено раждане“, обясни д-р Велев.

За грижите за бебето, докато е в утробата на майката и в първите му минути след раждането говори неонатологът д-р Лилия Вакрилова.

По думите ѝ при 92% от бебетата вътреутробният живот преминава по нормален начин, а в първата минута от появата му на бял свят, на детето се прави тестът Апгар.

„Оценката от теста показва как се приспособява бебето към живота извън утробата. Показателите са 5 – цветът на кожата, сърдечната дейност, рефлексите, тонусът и дишането на новороденото, и всеки от тях носи по 2 точки. Оценката е динамична и се променя в различните минути“, обясни д-р Вакрилова и поясни, че здравото бебе е червено, плаче и мърда ръцете и краката си.

Второто онлайн издание на „Форум бременност и детско здраве“ обърна внимание на една тема, която често остава на заден план, а именно ролята на бащата в семейството.

„Големият проблем е, че в първите месеци от живота на бебето, бащите се дистанцират, тъй като не могат да се грижат за физиологичните нужди на детето така, както майката“, заяви психологът Петър Петров.

Той препоръча татковците да прекарват повече време с децата, да им четат приказки и да ги приспиват, за да изградят връзка с бебето още в първите му месеци, която в бъдеще да затвърждават.

На финала на второто издание на любимия форум, аудиторията се срещна с главния редактор на Bloomberg TV Bulgaria Таня Кръстева, която разказа за предизвикателството да съчетава майчинството и успешната си кариера. Като майка на две малки деца, Таня сподели, че балансът е труден, но когато човек има желание, намира начин.

„Искам да отделят енергия за децата и за професията, която обичам. Ако почувствам, че трябва да направя жертва, трябва да спра. Това е принципът, от който се ръководя“, заяви Таня Кръстева.

„Форум бременност и детско здраве“ достигна до близо 16 000 потребители в каналите на Investor Media Group и социалните мрежи, на които беше излъчвано на живо второто издание на Форума.

Второто онлайн издание на „Форум бременност и детско здраве“ може да гледате на 16 юни, от 9 часа, по Bulgaria ON AIR. Следващата среща с водещи специалисти по майчино и детско здраве ще се проведе на 27 юни.

Онлайн изданията на „Форум бременност и детско здраве“ се организират с генералното партньорство на тъканна банка „Селена Целс“, основен партньор Doppelherz и с подкрепата на Water Wipes, Select Asset Management и Къмпинг „Градина“.

Медийни партньори са Bulgaria ON AIR, Dnes.bg, Az-jenata.bg, Az-deteto.bg, Tialoto.bg; „Новите родители“, „Дневникът на мама и татко“, Bebok.eu, Mama mia, „Жената днес“.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град