За учители

Начало | За учители | Няколко добри идеи с които да занимаете учениците седмица преди лятната ваканция

Няколко добри идеи с които да занимаете учениците седмица преди лятната ваканция

Аз детето | 2019-05-29

Няколко добри идеи с които да занимаете учениците седмица преди лятната ваканция

Скоро най-очакваното време за всички ученици идва! За най-малките вече е тук, за по-големите пък ще настъпи съвсем скоро. И всеки учител е наясно, че последната седмица може да е доста предизвикателна. Децата вече са настроени на ваканционна вълна и изобщо не искат да ви слушат, ако пък споменете препоръчителните книги или някакви домашни за лятото... Всичко съвсем се скапва и често учениците започват да мислят за вас, като за не толкова добър учител. Разбира се, те не ви мразят, в никакъв случай, но са така ваканционно настроени, че всяко споменаване на думата „домашно“ или „учене“ ги разстройва. В резултат на това често се сблъсквате със стая пълна с ученици, които вече трудно можете да накарате да слушат и дори не можете да използвате оценките за стимул, защото те вече са решени.

Имайки това предвид ви предлагаме няколко добри и забавни начина да прекарате последните няколко дни от учебната година. Тези дейности ще накарат учениците ви да отразят учебната си година и да ви предоставят полезна обратна връзка. И може би най-важното е, че ще оставите вашите ученици със забавни, позитивни спомени от класната стая, които ще вземат със себе си, когато излязат във ваканция и кой знае – може да свършат всички домашни с удоволствие и въпреки забавленията от лятото да нямат търпение наесен да се върнат при вас.

Ученически „Оскари“

Всеки обича да получава някаква награда или признание! Дори и да не е нещо скъпо, ако заедно с учениците си организирате леко гласуване и раздадете няколко грамоти – това много ще ги забавлява и вдъхнови за летни приключения и още по-интересно учене през есента. Измислете различни категории като „най-добър приятел в класа“, „отличникът“, „най-забавният“, „най-добър в спорта“, „най-милият“, „най-добрият по математика“, „най-добрият по български“. Разпределете така категориите, че накрая за всеки ученик да има грамота. Може да проведете и гласуване между самите деца, които да изберат кой каква грамота ще получи, а може и само вие да решите – така ще ги изненадате още повече. Както и да го направите точно, едно ще е сигурно – учениците ви ще имат отличен старт на ваканцията и ще ви обичат.

Попитайте за обратна връзка

Няма как да не го знаете, но нека ви припомним, че всяко дете иска мнението му да се чуе. И понякога това мнение всъщност е много полезно и може да ви даде страхотни идеи за това какво да правите през следващата учебна година. Така че след като всички оценки са написани, можете да отделите ден или дори два, за да ги попитате за всичко случило се през учебната година. За преподаването на уроците, за домашните, за учителите, какво им е харесало и какво не им е харесало през годината. Но трябва да ви дадат честни и сериозни отговори. Ако се притесняват можете да направите импровизирана пощенска кутия и всяко дете да напише писмо по темата. След това да ги прочетете и да ги обсъдите. Попитайте ги за техните предложения – как според тях уроците ще са по-приятни и какви трябва да бъдат домашните, уверяваме ви, че ще получите някои безценни идеи и съвети.

Да завършим годината с поезия

Дейностите в края на годината не трябва да бъдат прекалено сложни, за да са забавни. Вярвате или не, от опит можем да ви кажем, че ако накарате децата да напишат нещо без оценки – всъщност много ще им хареса и определено можете да откриете, че някои от тях притежават истински талант. Поканете учениците да създадат свои собствени хайку, поеми или кратки стихчета по определена тема: за изминалата учебна година или за това, което планират да направят това лято. След това всяко дете по желание може да прочете стиха си: ще бъде доста забавно за всички.

Учениците стават учители

Няма ученици, които да не обичат да им се засвидетелства, че сега те знаят повече от по-малките и имат повече опит и знания от децата, които ще бъдат във вашия клас през следващата година. Дайте им възможност да се похвалят с това. Така ще направите началото на ваканцията интересно не за един, а за два класа. Дайте тема на всеки ученик, която сте учили през годината и която той да разработи като презентация. После нека всеки представи темата си пред децата, които следващата година ще бъдат в този клас. На всички това ще им хареса – по-големите ще се чувстват добре и ще им вдъхнете увереност, а по-малките... като нищо ще научат нещо, което да е полезно и ще предизвикате интереса им за следващото „ниво“ в училище.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град