География

Начало | География | Необятната Аляска

Необятната Аляска

Аз детето | 2017-02-15

Необятната Аляска

Добре дошли в Аляска! Най-студеният, най-големият и най-дивият щат на САЩ. Това е домът на мечките гризли, лосовете, вълците и северните сияния. Готови ли сте за най-интересната и вълнуваща разходка? Необятната Аляска е най-северният американски щат, 49-ти по ред, част от Съединените щати от 1959 г. Тя е повече от 2 пъти по-голяма от щата Тексас, но е слабо населена, като населението ѝ е по-малко от 700 000 човека. По-голямата част от Аляска е безкрайна ледена пустош, но красотата на природата ѝ е смайваща. Смята се, че най-старото население на двете Америки са преминали от Азия на новия континент именно през Беринговия проток, по времето, когато той е замръзнал. Тук се намира най-високият връх на територията на Северна Америка, връх Маккинли, в най-северната част на Кордилерите, който е висок 6193 м. В най-крайната си точка по отношение на близостта ѝ до Азия, Аляска е само на 5 километра от Русия. Макар че в посока изток двете държави са доста далеч, в посока запад ги делят километри. Ако застанете в тази западна точка, в ясно време можете да видите най-източните части на Русия.

Това обяснява и факта, че първите хора заселили се в Аляска преди около 13 000 години са били руснаци или поне хора, които тогава са населявали областта, която днес се заема от Русия. В тази част на Берингово море някога са минали първите хора на територията на Америка, без да осъзнават, че са покорили нов континент. Освен това Аляска е единственият от щатите, който граничи с два океана и едно море – Арктическия океан, Тихия океан и Берингово море, а заедно с Хаваите са двата щата, които не граничат с други територии на САЩ. Историята на Аляска е тясно свързана с тази на Русия, тъй като през 1867 г. американският секретар Уилям Сюърд купува земята от руснаците на нищожната цена от 7,2 милиона щатски долара. В онзи момент Русия смята, че се е отървала от необятна пустош, а американците заклеймяват покупката като безсмислена. По-късно обаче се оказва, че територията е много богата на природни ресурси. Неслучайно и името на щата е такова – Аляска в пряк превод от езика на първите хора живели там означава „хубава земя“.

Аляска е повече от впечатляваща. Вярно, там е доста студено през по-голямата част от годината и по-голямата част от щата е покрита с лед и за да е още по-студено именно Аляска е дом на най-големия ледник в света. Дължината му достига впечатляващите 203 километра, а площта му е повече от 5800 квадратни километра. Такова огромно нещо си има и специално величествено име, нарича се Беринг и от него водят началото си няколко реки. Тогава не е чудно, че северните и западните брегове на Аляска са напълно заледени, снежни и там цари голям студ. Въпреки това са безкрайно красиви – така твърди всеки, посетил тази земя. Както ви казахме в началото обаче щатът е необятен, така че ако ви е писнало от снегове, можете просто да отидете от другата (южната) страна и там ще ви посрещнат далеч по-топлите и красиви вечнозелени дървета, езера и ливади. По протежение на югоизточния бряг можете дори да видите няколко дъждовни гори.

Докато се разхожда човек обаче трябва да бъде и много внимателен, защото Аляска е дом и на над 40 активни вулкана. Сами се досещате, че изригването на вулкан в тази част на света е често явление, Вулкани се появяват дори и на места, където по-рано не е имало никакви признаци, дори и на морското дъно, където създават нови острови. Характерно е, че вулканите в Аляска се простират в строго определена ивица във формата на дъга, широка 40 км и дълга 2 600 км. Тя е част от Тихоокеанския вулканичен пръстен. В него влизат още вулканите на Камчатка, Япония, Южна Америка и много други. Вулканът Катмай, разположен на полуостров Аляска, е изригнал за последен път в 1912 г. Неговото изригване се смята за едно от най-големите на Земята. Звуковата вълна е преминала 1 200 км, а вулканичната пепел се е разпространила на 3 200 км. Прахът се е задържал цяла година в по-високите слоеве на атмосферата и силно е засенчвал слънчевите лъчи. Неговото въздействие се изразило с настъпването през същата година почти в целия свят на подчертано хладно и дъждовно време.

Това в никакъв случай не пречи на хората и всякакви интересни животински видове да са направили Аляска свой дом. Така всеки ден там могат да бъдат срещнати полярни мечки, китове, моржове, мечки гризли, лосове. Аляска е дом и на много интересни птици, сред които албатрос, няколко вида орли и черни гмуркачи. В цялата тази суровост местните хора дори успяват да се порадват на малко растителност, като например борове, кедри, както и най-красивото цвете – незабравка, което всяка нощ разтваря венчелистчетата си и излъчва прекрасен аромат. Като говорим за нощ, знаете ли, че заради близостта си с Арктическия кръг, Аляска преминава през периоди, в които 24 часа в денонощието и 7 дни в седмицата слънцето не изгрява или не залязва. Макар в по-южните части положението да не е толкова крайно, на север хората живеят в безкрайни дни и безкрайни нощи. Поради тази причина през лятото някои зеленчуци могат да достигнат до огромни размери заради почти непрекъснатата слънчева светлина.

Снимки: pixabay.com

Вижте още:
Лапландия – домът на Дядо Коледа и северното сияние
10 разлики между Северния и Южния полюс



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град