География

Начало | География | Да поплуваме с медузите

Да поплуваме с медузите

Аз детето | 2017-04-27

Да поплуваме с медузите

Представете си, че това лято родителите ви са приготвили най-интересната изненада на света и цялото семейство ще си направите едно страхотно и пълно с приключения пътешествие. Ще посетите най-дълбоките и тайни гори пълни с вълшебства, ще спите в палатка на най-красивите места под най-ярките звезди. Ще си печете на огън всякакви вкуснотии и ще прекарвате най-страхотните мигове в живота си. Така по време на едно от приключенията ви изкачвате някоя висока планина и пред вас се открива най-прекрасната гледка. Голямо езеро с на пръв поглед чисти води, което само ви приканва да поплувате. Вие не издържате и веднага се гмурвате в него. И тогава... и тогава... Изведнъж сте наобиколени от едни животинки, които сте срещали и друг път в морето и които изглеждат интересно, но от опит знаете, че могат да ви опарят. Виждали сте ги, но се плашите, защото тук са безброй и ви наобикалят отвсякъде... Те не искат да ви сторят зло, а просто ви поздравяват за добре дошли в Езерото на медузите.

Езерото на медузите е солено езеро, намиращо се на остров Ейл Малк в Палау. Доста странни имена за група от малки скалисти и предимно ненаселени острови между Фиджи и Бора Бора. Всяка година милиони медузи преминават през езерото по време на годишната си миграция, която продължава няколко месеца и всяка година по същото време още толкова хора посещават езерото, за да плуват с медузите.

Това специално място е свързано с океана чрез цепнатини и тунели в скалите на древен риф. Въпреки това обаче е достатъчно изолирано и условията в него са идеални за тези интересни морски животни. Златната медуза и вероятно другите видове в езерото са еволюирали да бъдат значително по-различни от своите родственици наблизо.

В езерото живеят два вида медузи – ушата и златна! Поради връзката им с хората и живота им в езерото обаче те са загубили способността си да жилят и затова толкова много хора отиват да плуват заедно с тях. Смята се, че Езерото на медузите е на около 12 хиляди години.

Снимки: pixabay.com

Вижте още:
Седемте рилски езера – най-красивите в България
Езерото Титикака
Езерото на феите – истинска приказна красота от Шотландия



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град