Растения и животни

Начало | Растения и животни | Необикновен лимон! Знаете ли нещо за пръстовия лайм?

Необикновен лимон! Знаете ли нещо за пръстовия лайм?

Аз детето | 2019-08-14

Необикновен лимон! Знаете ли нещо за пръстовия лайм?

Със сигурност знаете колко важни за човешкото тяло са витамините. Без тях не бихме могли да функционираме както трябва. Хората имаме нужда от много витамини, за да сме здрави. Трябва ни витамин C, калций, желязо и много, много други. Но откъде да си набавяме тези така необходими полезни вещества. Много хора получават калций от млякото. Желязото може да се намери в повечето видове бобови растения. Може да си набавите витамин С от портокали. Вярно е, че портокалите са чудесен източник на витамин С. Въпреки това, друг плод изпреварва портокалите по съдържание на витамин С. Лаймът е този плод! При това не обикновения жълт лимон, който си представяте, нито по-малкият зелен лайм за който много от вас се сещат. Тук говорим за един много интересен вид лимон, който все по-често може да се намери на нашия пазар. Той се нарича пръстов лайм!

Пръстовият лайм има три пъти повече витамин С от портокалите! Чували ли сте някога за този плод? Той расте в диво състояние на източния бряг на Австралия, а изкуствено се отглежда в Калифорния и Франция. Но защо само на тези три места? Първо, дърветата на които растат този вид цитруси са доста придирчиви. Въпреки че могат да живеят в най-различни климатични условия, те предпочитат много топли райони. Ето защо те растат естествено само на източното крайбрежие на Австралия. В Австралия обаче е имало много повече пръстови лайм. Някога те са били много често срещани в много райони на страната. В продължение на векове аборигените дори ги използвали за направата на лекарства. Когато европейците се преместили в Австралия обаче, им трябвало земя, за да построят домовете си и да започнат да изграждат ферми. Те разчистили много от тези дървета, правейки плодовете много по-редки. Ето защо днес пръстовите лайм растат само на източния бряг на Австралия.

Всъщност казахме ли ви как изглеждат тези плодове? Не, спрете да си ги представяте като човешки пръсти. Те са с тръбна форма и се срещат в много цветове. Могат да бъдат жълто-зелени, червени, лилави или черни. Но истинската изненада идва, когато ги разрежете! Вътре плодът е пълен с миниатюрни цветни топки. Всъщност това е самият плод. Той може да бъде зелен, жълт, червен или розов. Вкусът на плода също варира според цветовете и невинаги е кисел като на всеки друг лимон. Плодовете с розов цвят са сладки. Пръстовият лайм съдържа няколко витамина, от които хората се нуждаят. Освен високото си съдържание на витамин С, той също е добър източник на витамин Е и калий. И се използва все по-често не само за просто хапване, но и в направата на сосове, десерти, сладолед и дори тесто. Тъй като все още обаче се отглеждат толкова рядко, лаймът може да струва до 150 долара за килограм!

Има ли други редки плодове, които сте опитвали и са ви харесали? Споделете с нас в коментарите и помнете, че следващия път, когато попаднете на непознат плод в магазина – опитайте го! Това е най-добрият начин да намерите нова храна, да се насладите и да добавите разнообразие в диетата си.

Прочетете интересни неща и на други плодови теми:
Най-популярният плод в света е...
Плодовете и зеленчуците в миналото и сега – различни до неразпознаваемост
Знаете ли как точно порастват плодовете и зеленчуците?
Плодове, които едва ли сте опитвали
Що за чудо е наречено джакфрут?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град