новини детски

Начало | новини детски | Най-продаваната финландска книга за Дядо Коледа излезе на български

Най-продаваната финландска книга за Дядо Коледа излезе на български

Аз детето | 2020-11-16

Най-продаваната финландска книга за Дядо Коледа излезе на български

Книжката, в която има всичко, което всяко дете трябва да знае за Дядо Коледа, е вече преведена от фински на български от Росица Цветанова. Издател е „Дамян Яков“. Изданието се предлага с меки и твърди корици.  Автор на „Дядо Коледа“ е световноизвестният илюстратор и автор на детски книжки Маури Кунас. Това е и най-продаваната финландска книга за всички времена – преведена е на 35 езика. 

 

„Маури Кунас по традиция се разбира прекрасно с джуджетата и в тази книга ни рисува с много любов и внимание селцето на Дядо Коледа, експедициите на джуджетата разузнавачи, огромните камари писма в пощата на добрия старец, подготовката и раздаването на коледните подаръци, а не на последно място и празненството в самото коледно селце. „Тази книжка съдържа всичко, което трябва да се знае за Дядо Коледа и неговите сръчни джуджета“, се казва в анотацията на издателството.

 

Маури Кунас е отличен с редица международни награди, в родината си е признат за класик на детската литература. Заради огромния интерес, с който младите читатели посрещат книгите му за добрия старец и неговите джуджета, той е наричан пиар на Дядо Коледа. По правило героите на Кунас са антропоморфни животни, а сюжетите са базирани на класическите произведения и на устойчивите фолклорни предания. Освен книги за деца Кунас създава пародийни рок комикси и политически карикатури за вестниците „Turun Sanomat“ и „Helsingin Sanomat“.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град