Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Най-интересното, което трябва да знаете за вашата храносмилателна система

Най-интересното, което трябва да знаете за вашата храносмилателна система

Аз детето | 2018-07-23

Най-интересното, което трябва да знаете за вашата храносмилателна система

Е, ето ви на обяд в училище, в парка или вкъщи. Наслаждавате се на вкусно пиле с картофи, пица или пък банан или вашето най-любимо ядене. Когато приключвате с храненето, изпивате и последните глътки сок, избърсвате устата си със салфетка и продължавате да се забавлявате или учите. След две минути вече сте забравили за храната и мислите за съвсем други неща: филми, книги, игри, приятелите си, задачи. Напълно сте забравили пицата или пилето, но стомахът и тялото ви не са. Те тепърва ще трябва да „мислят“ и да се разправят с храната. Точно като в научен експеримент те имат да правят много неща с нея.

Всичко това, тази част от тялото ни, която се занимава с храната наричаме храносмилателна система. Храносмилателната система, или така нареченият храносмилателен тракт наподобява тръба, започваща от устата, преминаваща през глътката, хранопровода, стомаха, тънките черва, дебелите черва, правото черво.

  • Зъбите, езикът, слюнчените жлези, задстомашната жлеза (панкреас), черен дроб, жлъчен мехур и апендиксът също са част от храносмилателната система и се наричат спомагателни органи.
  • Функцията на храносмилателната система е механичното смилане (при дъвчене) на храната, химическата ѝ промяна (която започва още в устата), преглъщането ѝ, всмукването на необходимите вещества в организма, както и отделянето на непотребните съставки.
  • В устата зъбите смилат механично храната, езикът я размесва и възприема като вкус, отделената слюнка размеква храната и в начална степен започва разграждането на въглехидратите. Гълтането е сложен акт, изискващ координираното действие на много мускули. Обработената до определена степен в устата храна се изтласква в хранопровода и посредством вълнообразно съкращение на мускулите му попада в стомаха.

Всичко започва от устата

Нашата храносмилателна система започва да работи още преди дори да сме хапнали нещо и продължава да го прави много след това, няколко часа или дори няколко дни, в зависимост от това какво и колко сме изяли. Този процес наречен храносмилане позволява на тялото ни да получи хранителните вещества и енергията от която се нуждае, да ги извлече от храната, която ядем.

Така че нека разберем какво става.

Както казахме храносмилателната система започва да работи още преди първата хапка. Само дори миризмата на вкусна храна, вида ѝ и дори мислите за нея я карат да работи. Всичко започва оттам, че устата ни се пълни със слюнка. Може би и затова казваме, че устата ни се напълва с лиги от тази гледка. ;-) Слюнката служи за разграждане на храната и помага тя да е по-лесна за дъвчене и преглъщане. Езикът също ни помага. Той бута храната в гърлото и разпределя храната в устата така че да я дъвчем равномерно. След като преглътнем храната отива в хранопровода и какво става там, вече зависи изцяло от тялото ни.

Но искате ли засега да спрем дотук, за да може мозъкът ни да поеме информацията. Какво прави тялото ни с храната по-натам, ще разберем другия път!

Вижте още:
Защо здравословната храна е важна за нас?
Факти за храната, които ще ви учудят



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град