новини детски

Начало | новини детски | Национална кръгла маса за детското четене организирана от Az-deteto.bg се проведе в София

Национална кръгла маса за детското четене организирана от Az-deteto.bg се проведе в София

Аз детето | 2012-03-30

Национална кръгла маса за детското четене организирана от Az-deteto.bg се проведе в София

През миналата година Az-deteto.bg и Столична библиотека организираха инициативата "Забавното лятно четене", която имаше за цел да насърчи четенето на книги. По време на кампанията бяха организирани много събития, а накрая завършихме с награда за най-четящото дете и с обещание тази инициатива да продължи и през 2012 година. И ето, че това време дойде. За начало на "Забавното лятно четене 2" отново Az-deteto.bg съвместно със Столична библиотека организираха Национална кръгла маса за детското четене, на която бяха обсъдени начините по които книгите да бъдат направени по-интересни и желани за четене, както в свободното време така и в училище.

Специални гости-лектори бяха посланиците на Кралство Дания Коре Янсон, на Норвегия Тове Скарстейн, Спаска Тарандова – заместник директор на Столична библиотека, Пенка Иванова – директор на Дирекция "Достъп до образование и подкрепа на развитието" към МОН, Жюстин Томс – създател на Az-deteto.bg. Също така и посланиците на четенето за София, писателите Марин Бодаков и Юлия Спиридонова, преподавателката Аглика Дамаскова от "Увекинд". Те споделиха своите идеи за това как да бъдат стимулирани да четат повече книги, а Марин Бодаков призова всички деца да четат повече, защото книгите носят радост и развиват фантазията.

Специалните малки гости на кръглата маса бяха част от учениците от частно училище "Увекинд", които споделиха защо обичат да четат книги, какви книги харесват и своите идеи как четенето на книги в училище може да стане по-забавно и интересно. А Леда разказа на всички присъстващи защо любимата й книга е "Матилда" на Роалд Дал.

Тази година "Забавното лятно четене 2" ще приключи на 17 септември и ще бъдат посетени градовете Плевен, Варна, Бургас, Стара Загора и Благоевград, но разбира се всички можете да участвате, като продължавате да четете и попълвате своите читателски дневници, а и да давате предложение за книги, които ги няма в стайта, но трябва да бъдат добавени.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град