любопитно

Начало | любопитно | Направете подарък на птичките за Деня на Земята с най-лесната хранилка

Направете подарък на птичките за Деня на Земята с най-лесната хранилка

Аз детето | 2017-04-20

Направете подарък на птичките за Деня на Земята с най-лесната хранилка

Знаете ли, че в света съществува един такъв нерелигиозен празник, който обединява целия свят и се отбелязва от над половин милиард хора всяка година. Не, не говорим за вашия рожден ден, :-) макар да сме сигурни, че и той е доста важен. Този път говорим за датата 22-ри април – това е Денят на Земята, но ако пък съвпада и с вашия рожден ден, това би било много яко. Идеята, която свързва хората от цял свят на тази дата, е да се обединят в защита на околната среда. Да си напомним, че майката Земя има нужда от нас – да я пазим, обичаме и най-важното – да не я променяме, защото и ние имаме нужда от нея. За първи път 22 април се чества като Ден на Земята през 1970 година в САЩ и Канада. 20 години празникът е изцяло американски. След това, през 1990 година, започва да се чества като международен, а от 1993 година се отбелязва и в България.

Има много начини и вие да се включите в този така важен ден. Един от тях ние ще ви предложим сега. Знаете, че много често навсякъде са ви казвали, че птичките имат нужда от храна най-вече през зимата. Това наистина е така, но сами знаете, че ако живеете в по-голям и по-гъсто населен град за нашите пернати приятели е много трудно да си намират полезна храна през всяко време от годината. Това се случва заради многото цимент, сгради и къщи в големите градове, които са заместили дърветата, храстите и нивите пълни със семенца, както и разбира се, заради шумната среда. За това естествено не сме виновни ние обикновените хора, които също смятаме, че имаме място на планетата, но пък ще бъдем доста безотговорни ако не се погрижим за тях, защото колкото и странно да ви звучи без птиците, пеперудите и дори досадните комари и нас също няма да ни има. Това се нарича екосистема и тя е тази, която крепи целия живот на планетата Земя.

Затова сега ви предлагаме да се погрижите за тази крехка екосистема и да отпразнувате и почетете Деня на Земята и най-вече да се присъедините към онзи половин милиард умни и загрижени хора, каквито знаем, че сте. Освен това знаете ли, към тези хранилки има и един бонус за вас – можете да наблюдавате най-различни птички от съвсем близо. Това определено ще е доста интересна гледка. Готови ли сте вече да направите няколко хранилки?

За тях ще ви трябват съвсем обикновени материали, които се намират във всеки дом. Малко мед, трохички и семки (ако пък вкъщи си имате за домашни любимци весели птички като нас ще е още по-хубаво, защото можете направо да вземете от тяхната специална храна една шепа), купичка с капак или пък буркан и ролка от тоалетна хартия. Това е всичко, което ви трябва за една хранилка, която може да осигури вкусна храна за поне осем птички.

Прави се пък още по-лесно, направо не като детска, ами бебешка игра. Намажете външната страна на ролката от тоалетна хартия с мед. За целта можете да използвате лъжица, четка или дори пръстите си. Ще ги измиете лесно! След това в купа или буркан сипете трохи хляб, семки и всякакви семена, които биха могли да се намират у вас. Може дори и за цветя, стига мама да даде малко от тях. След това просто сложете намазаната с мед ролка вътре, затворете добре с капачката и разклатете, разклатете, разклатете. Цялата ролка ще се покрие с вкусните семена и хлебни трохички и ще се превърне в истинско лакомство за пернатите ни приятели.

Накрая остава само да излезете навън и да промушите така направената хранилка през някой клон на дърво или храст, така че да се закрепи за него. Това е всичко! Ще видите как не след дълго птичките ще дойдат, ще похапнат вкусно и дори може да започнат да пеят. А вие освен, че ще получите тяхната искрена птича благодарност, ще бъдете и горди със себе си от това, което сте направили!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град