любопитно

Начало | любопитно | Денят на свети Патрик – любимият празник на ирландците

Денят на свети Патрик – любимият празник на ирландците

Аз детето | 2017-03-17

Денят на свети Патрик – любимият празник на ирландците

Няма как днес да не сте забелязали необичайно зелените цветове и подскачащите детелини в логото на официалната страница на Google. Причината за тази интересна промяна в популярната търсачка е отбелязването на деня на свети Патрик, който се чества не само в родината му, но и в много държави по цял свят. За това си има една конкретна причина и конкретен празник. Макар ние да нямаме нищо общо с него е хубаво да знаем защо става така и какво правят хората по света. Така че ако и вие се чудите защо е цялото това зелено и какви са тези детелини, продължавайте да четете!

Ирландците по цял свят се събират на 17 март, за да отпразнуват празника на своята култура – Денят на свети Патрик. На този ден празнуват всички ирландци, където и по света да се намират. В много държави на планетата този ден е смятан за празник на ирландската душа. Легендите разказват, че патронът на Ирландия, свети Патрик, се е родил в Бануен, Уелс, приблизително в 385 г. Дадено му било името Мейуин. До 16-годишната си възраст се смятал за езичник. На тази възраст бил отвлечен и продаден в робство от група ирландци, които нападнали селото му. По време на робството се доближил до Бога. След шест години успял да избяга в Галия. Дванайсет години учил в манастир. През това време осъзнал, че е призван да покръсти езичниците. Впоследствие бил посветен в сана на дякон, после – на проповедник и най-накрая – на епископ. Междувременно се нарекъл с християнското име Патрик и бил назначен за втори епископ на Ирландия.

Патрик пътувал често из Ирландия и извън нея и обиколил много места, кръстени по-късно на него. Създавал училища и църкви, които да му помагат в проповядването на християнството в Ирландия. Мисията му там продължила 30 години. След това се оттеглил в графство Даун. Умрял на 17 март 461 г. Оттогава тази дата се празнува като Денят на Свети Патрик. В разказите за Свети Патрик освен истина, има и много мистика и фантастика. Едно от вярванията е, че той възкресявал мъртви хора. Друго – че изнесъл проповед от едно възвишение и с нея пропъдил всички змии от Ирландия, където змии няма и никога не е имало. Макар първоначално да е бил католически празник, Денят на Свети Патрик се е превърнал по-скоро в светски празник.

Традиционен символ на Деня е детелината, която е емблема на Ирландия. Според една от легендите Свети Патрик използвал трилистна детелина в проповедите си, за да обясни триединството на Отец, Син и Свети дух. Денят на честванията на светията е белязан почти изцяло в зелено – хората носят зелени дрехи, ядат зелена храна и дори пият от прочутата зелена бира, за да отбележат значимостта на символа на детелината. Един от популярните ирландски тостове в чест на св. Патрик гласи: „Нека покривът над нас никога не падне и нека ние, приятелите, под него никога не поддадем!“ Най-големите чествания на празника стават в Дъблин, където всяка година се събират стотици хиляди хора. Ню Йорк събира най-многочислени тълпи, отбелязващи заслугите на св. Патрик в християнската история. В Южното полукълбо най-големи празненства има в Сидни, Австралия.

По този повод прочетете още:
Ирландия – изумруденият остров
Защо четирилистните детелини носят късмет?Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град