Лаборатория

Начало | Лаборатория | Може ли балон да не се спука с игла?

Може ли балон да не се спука с игла?

Аз детето | 2015-07-28

Може ли балон да не се спука с игла?

Напоследък  декорацията с балони се превърна в изкуство, чийто шедьоври ще оцените вие, вашите гости, колеги, приятели. Празниците рядко се провеждат  без този вид дизайн. Ярки цветни гирлянди, композиции, фигури от балони в естествен ръст, букети, балони във въздуха и по пода – всичко това подчертава уникалността на  вашия празник.
Балоните не са дълговечни, но имат преимущество пред други материали, ако трябва за броени часове да направим декорация на сцена, да преобразим и запълним пространството на голяма зала, оригинално да оформим витрина или просто да подарим  на гостите ви прекрасно настроение.
Но дори и без повод всеки се радва на един балон, дори и възрастните без да си го признаваме. Но е много жалко, че този красиви летящи балони се пукат толкова лесно. Само да докоснат нещо по-остро и буууум и ги няма вече. Разбира се дори да ги пукаме понякога е забавно. Сигурно знаете, че най-лесно става това с игла. Но допускали ли сте някога че можете да вкарате игла в балон и той да не се спука. Даа напълно е възможно опитайте с този експеримент.

Само внимавайте, защото все пак шишовете и иглите са остри и да не стане беля.

За да направите магията ще ви трябват:

  • балони
  • дълъг дървен шиш
  • вазелин
  • тиксо


Какво се прави:
Надуйте балона, но не прекалено, изцяло и здраво завържете или залепете отвора с тиксо. Намажете върха и целия шиш с вазелина. Ако сте внимателни, би трябвало да можете да прокарате целия шиш през балона без да го спукате. Поставете върха на шиша внимателно в балона, в края му, където сте го завързали и с леко въртеливо движение започвайте да го вкарвате навътре и навътре. Продължете да бутате и усуквате шиша, докато върхът му не излезе от другия край. Това е всичко, изумително нали. Бъдете търпеливи действайте бавно и все пак бъдете готови и за бууум и имайте и няколко резервни балона, не винаги се получава от първия път.

Защо балона не се пука?
Материалът, от който е направен балонът, най-често латекс, се състои от много дълги молекули свързани заедно. За да добиете представа те са така съединени, както спагетите в чинията, когато ядем. Тези молекули се наричат полимери: когато молекулите на полимера са химически прикрепени един към друг това се нарича кръстосано свързване. Това държи полимерните молекули заедно и им позволява да се разтягат... до определена точка на издържливост. Когато силата на напрежението между кръстосаното свързване на молекулите е твърде голямо то се разбива и те се отдръпват една от друга. Тогава и балонът се пука.
Забележете балона там където вкарвате шиша. По-тъмен или по-светъл изглежда той в тази област?
Латексът в краищата на балона е разтегнат по-малко отколкото в средата. Следователно молекулите по начало са подложени на по-малко напрежение или натиск. Това позволява на върха на шиша да прекъсне някои полимерни връзки, така че той да влезе в балона. Въпреки това остават и достатъчно, които да държат балона цял.

По средата на балона има по-малко полимерни молекули. Когато натиснете върха на шиш там и шишът отново разбива някои от напречни връзки, напрежението върху останалите напречни връзки е твърде голям и балонът се пука.

Вижте още:
Непослушният балон
Магическо надуване на балон
Балони и хелий – вълшебната комбинация за страхотно летене
 



Коментари
2 коментара

Мила , 11 г.,

Публикувано на 28.07.2015

Аз съм правила този експеримент! Балона не се спука и го показах на приятелите си.Разбира се те много се учудиха!!!

яница , 9 г.,

Публикувано на 19.03.2016

о много е яко

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град