зоокът

Начало | зоокът | Морските свинчета – едни от най-милите домашни любимци

Морските свинчета – едни от най-милите домашни любимци

Аз детето | 2016-07-11

Морските свинчета – едни от най-милите домашни любимци

Потомци на дивите морски свинчета от Южна Америка, днес на морските свинчета се гледа като на „лесни“ за отглеждане домашни любимци за деца. Много родители избират морско свинче като първи домашен любимец за своето дете, вярвайки, че „малкото животинче изисква малко грижи“. Морските свинчета днес са предпочитани домашни любимци и от много деца. Те са мили, пухкави и кротки. Знаете ли, че идват от далечното крайбрежие на Южна Америка и около 80-те години дори са използвани за различни опити в лаборатории? Разбира се и за щастие последното вече е отдавна зад гърба им и сега тези малки пухкави гризачи се радват на огромна обич от много деца по света. Морските свинчета са много малки и живеят около 5-6 години, идеалната продължителност за един детски домашен любимец. Козината им е пухкава и много шарена, може да бъде по-дълга или по-къса, а дори и къдрава. Въпреки че не са от най-умните животинки, трябва да знаете, че те разпознават стопаните си и ги обичат безкрайно много.

Морските свинчета са пухкави, забавни и интересни. Те са едни от най-добрите приятели на децата и макар почти да не издават звуци, освен някое тихо поскърцване, са изключително весели и могат да ви забавляват дори в най-скучния и мрачен ден. Освен това живеят много добре по двойки, така че ако не сте от хората, които имат много време, а искат домашен любимец са идеални за вас. Също така изобщо не са скъпи и не изискват толкова много разходи. Морските свинчета са едни от най-милите и верни домашни любимци, стига да се полагат подходящите грижи, а те не са никак трудни. Само трябва да запомните няколко неща.

Храна

Хранете ги с готовите храни, които са създадени специално за техните нужди. Морските свинчета се нуждаят от много витамин С, така че вие трябва да им осигурите зеленолистни зеленчуци като къдраво зеле, марулки и др., давани веднъж дневно. Следете внимателно за всякакви храносмилателни нарушения, при включването на каквото и да е ново в менюто на морското свинче. Не забравяйте да осигурите достатъчно количество висококачествено сено, което тези гризачи използват и за ядене, и за постеля. Не използвайте материали като талаш, борови стърготини и др., които могат да причинят респираторни или други здравословни проблеми. Осигурете нещо за гризане на морското свинче – клонче от плодово дърво или готови форми, които можете да закупите от магазин. Можете да давате резенчета пъпеш и ябълка, но задължително почистена от семките, които са токсични за тях.

Поведение

Морското свинче много лесно се стресира и изисква нежно отношение. Повдигайте го внимателно и бавно. Ако го държите до гърдите си – то ще се чувства в безопасност и няма да се мята в ръцете ви.

Почистване

Морските свинчета се стараят да се поддържат чисти, използвайки предните си зъби, езика и ноктите на задните крачета, но всички, особено дългокосместите се нуждаят допълнително от често сресване, за да бъдат чисти и с незаплетена козина.

Тъй като постелята в клетката на морското свинче се използва и като легло и като тоалетна, има нужда да бъде ежедневно почиствана и периодично дезинфекцирана.

Повече морски свинчета

... те са щастливи, когато са заедно с други морски свинчета, затова в много книги за домашни любимци се препоръчва отглеждането на две или повече. Изберете животни от един пол и приемащи се (например повече от две мъжки морски свинчета най-вероятно ще са в конфликт).

Медицински грижи

Осигурете профилактичен преглед при ветеринарен лекар поне два пъти годишно.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град