Лаборатория

Начало | Лаборатория | Могат ли яйцата да бъдат като рибите?

Могат ли яйцата да бъдат като рибите?

Аз детето | 2014-07-04

Могат ли яйцата да бъдат като рибите?

Обичате ли да похапвате яйца – варени, пържени или пък в някой сладкиш или палачинки?
Тази забавен научен експеримент за деца се фокусира върху някои от най-интересните характеристики на яйцата. Независимо дали вярвате или не яйцата и рибите имат нещо общо. Във водата и двете правят мехурчета, за рибите е ясно, защо, на какво ще кажете за яйцата? Чрез този експеримент само ще докажете съществуването на малки джобчета въздуха вътре в яйцата, както и хиляди малки дупки в черупките им, които се наричат пори. Ще разберете и какво става с тези пори, когато яйцето бъде потопено в топла вода.

Какво ще ви трябва:
буркан
гореща вода (надзор от възрастен е добра идея, когато се използва гореща вода)
едно яйце
лупа, като на истински учен
 
Хайде да експериментираме:

  • Поставете яйцето внимателно в буркана.
  • Внимателно излейте гореща вода в буркана, докато той е почти пълен.
  • Поставете буркана с яйцето и водата на масата или друга плоска повърхност и гледайте внимателно яйцето в продължение на няколко минути (стъклото може да стане горещо, така че бъдете внимателни). За този експеримент се изисква малко търпение, но нали знаете интересните и хубави неща стават бавно.
  • Ако след няколко минути не виждате какво се случва, използвайте лупа, за да разгледа внимателно какво се случва. Понякога нещата не могат да се видят с просто око.


Ако всичко е както трябва в заобикалящата яйцето гореща вода, ще забележите малки мехурчета, които също ще намерите и върху черупката на яйцето, които в крайна сметка ще се отделят от черупката и ще се опитват да се доберат до повърхността.

Защо се получава така?
Всяко яйце има малък джоб пълен с въздух, намиращ се между черупката и белтъка. Когато, в този малък джоб въздухът е като "в капан" благодарение на горещата вода, той започва да се загрява и да се разширява опитвайки се да намери начин за излизане от черупката. Но как успява да излезе?
Те са твърде малки, за да видите при нормални условия, но с помощта на лупа можете да видите, че черупката на всяко яйце съдържа хиляди малки дупки, наречени пори (човешката кожа има пори, също). Порите позволяват на въздуха да преминава през черупката, което го прави да изглежда така, сякаш яйцето е диша, тъй като въздухът се разширява и е принуден да излезе през черупката.

Снимка: Az-deteto.bg

Опитайте още забавни експерименти с яйца:
Яйцето, което обича да плува
Сварено или сурово?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град