Лаборатория

Начало | Лаборатория | Музикален експеримент

Музикален експеримент

Аз детето | 2014-09-03

Музикален експеримент

Някога опивали ли сте да направите музика от чаши или шишета пълни с вода? Обзалагаме се, че любимата ви група не е. Но вие можете да си създадете специални ваши звуци и да видите, че науката освен вкусна, може да бъде и музикална.  Можете лесно да създадете някои готини звукови вълни с този лесен "музикален инструмент".

За експеримента ще ви трябват:
5 или повече чаши стъклени чаши или стъклени бутилки
вода
дървена пръчка или молив
И това е всичко...

Нека музикалният експеримент да започне:
Сложете чашите или шишетата на масата, но не безразборно, а ги подредете в равна редица. След това ги напълнете с различни количества вода. Най-добре е по следния начин, в първата сипвате съвсем малко и постепенно увеличавате количеството. Като последна трябва да е почти пълна до горе.
След това вземете молива или пръчката и леко ударете първата чаша. Слушайте звука. Направете същото и с другите чаши, за да видите как звучат. Това е всичко, сега започвайте да свирите като истински Моцарт.

Защо се получава така?
Всяка една от чашите ще издава звук при лек удар и ще има различен тон. Чашата пълна с много вода ще има най-нисък тон, а тази с най-малко – най-висок. Когато ударите стъклото се получават трептения, които стигат до водата и правят звукови вълни. Повече вода означава по-бавни вибрации и по-дълбок звук.
 



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град